Verbeterplan richtlijn Barrett-Oesofagus

De richtlijn Barrett-Oesofagus is op initiatief van de NVMDL ontwikkeld en in 2018 opgeleverd. De geldigheid van de richtlijn zal uiterlijk in 2023 worden beoordeeld. Met het nieuwe modulair onderhouden van richtlijnen, dat in 2020 zal starten, zullen richtlijnmodules mogelijk op een kortere termijn worden herzien. Om de manier van modulair werken te vereenvoudigen, is opname in de Richtlijnendatabase zeer gewenst.

 

De werkgroep die de richtlijn ontwikkelde, bestond uit MDL-artsen, chirurgen, internist-oncologen, pathologen en huisartsen.

 

De richtlijn is met minimale methodologische en procesmatige ondersteuning ontwikkeld. De richtlijn is modulair opgebouwd en volgens het format van de Richtlijnendatabase geschreven, waarin de literatuursamenvatting en overige overwegingen separaat van elkaar worden besproken. Tevens zijn er evidence tabellen gepubliceerd. Echter, de zoekstrategie en selectie van literatuur is niet transparant weergegeven. Ook zijn er geen belangen van de werkgroepleden in kaart gebracht.

 

Bij de herziening van de richtlijn zal uitgebreidere procesmatige en methodologische ondersteuning worden geregeld, waardoor er meer transparantie komt over de literatuursamenvatting en mogelijke belangenverstrengeling van de werkgroep. Ook zal bij de herziening het patiƫntenperspectief meer concreet vorm worden gegeven. Door deze aanpassingen zal de richtlijn uiteindelijk volledig voldoen aan de geldende criteria voor richtlijnontwikkeling.