Kinderfysiotherapie voor kinderen met SOLK

Doel van de behandeling

Het doel van kinderfysiotherapie is het verhogen van activiteiten- en participatieniveau. Dit wordt bereikt door het opbouwen van activiteiten middels graded activity, graded exercise of graded exposure, waarbij het kind de doelen bepaalt. Het is gericht op activiteiten die het leven weer normaler maken (fietsen, lopen, naar school gaan) tot het oppakken van sportactiviteiten. Het is belangrijk dat het kind vooraf weet dat uitbreiding van het activiteiten- en participatieniveau vaak eerder bereikt is dan de afname van de klachten. De kinderfysiotherapeut werkt dan ook tijdcontingent en niet symptoomcontingent. Aan het begin wordt het basisniveau vastgesteld door de kinderfysiotherapeut en dan worden de doelen samen met het kind en in afstemming met de ouders gesteld binnen een bepaald tijdsbestek. Het startniveau is onder het basisniveau, zodat succeservaring mogelijk is. Het is van belang om succes te behalen en het getoonde gewenste gedrag te bekrachtigen.

 

Inhoud

De begeleiding bestaat uit educatie over acute en chronische pijn en over de gevolgen van inactiviteit op het voortduren van de klachten. De coachende hulpverlener krijgt via de motoriek inzicht in de copingstrategie en de klachtbeleving. Gedraggeoriënteerde begeleiding is gericht op veranderen van gedrag en doorbreken van het patroon van de jongere en de ouders in relatie tot het bewegend functioneren.

 

De begeleiding kan aangrijpen op een opbouw in conditie, activeren, ontspanning en op de verwachtingen. Er wordt oplossingsgericht gewerkt waarbij in de begeleiding gepraat wordt in oplossingen en mogelijkheden.

 

Graded activity (bij chronische pijnklachten), graded exercise (bij chronische vermoeidheidsklachten) en graded exposure (bij chronische pijn met angst voor bewegen) zijn alle gebaseerd op cognitieve en gedragsmatige theorieën, gericht op tijdcontingent, stapsgewijs uitbreiden van conditie, activiteiten en participatie. Er wordt gebruikgemaakt van educatie, opbouwschema’s, operante leerprincipes en ontspanningsoefeningen in de context van fysiek bewegen.

 

De behandelfrequentie is bij de start één à twee keer per week afbouwend naar één keer per maand.

 

Voorwaarden kinderfysiotherapeut

De geregistreerde kinderfysiotherapeut dient te voldoen aan aanvullende eisen op het gebied van kinderen met SOLK zoals geformuleerd in het advies van de NVFK.

 

Geregistreerde kinderfysiotherapeuten zijn te vinden op www.fysiotherapeut.com onder de keuze kinderfysiotherapeut.

 

Onderdeel multidisciplinaire aanpak

Kinderfysiotherapie bij kinderen met SOLK wordt altijd ingezet als onderdeel van een multidisciplinaire aanpak. Samenwerking met de andere professionals is van groot belang zodat gemeenschappelijk gewerkt wordt aan de gestelde doelen.