Medische hypnose en ontspanningsoefeningen

Medische hypnose

Medische hypnose is een vorm van hypnotherapie, specifiek toegespitst op medische problematiek. Hierbij leren kinderen om zelf lichamelijke en emotionele processen te beïnvloeden. Hypnose is een staat van veranderd bewustzijn, een soort trance. Het is geen slaap, maar een toestand van geconcentreerde aandacht, waardoor je je losmaakt van de uitwendige omgeving en opgaat in een innerlijke wereld. Deze trance is te vergelijken met dagdromen, iets wat iedereen doet. In het dagelijks leven heeft iedereen spontane trance-ervaringen: je bent diep in gedachten tijdens het fietsen en opeens ben je al thuis. Of je bent een boek aan het lezen en opeens staat er iemand naast je, je hebt het niet gemerkt. Dit zijn voorbeelden van spontane hypnose. Het is van belang om dit goed te onderscheiden van hypnose zoals het in de media of tv soms wordt gepresenteerd. Bij de medische hypnose blijven kinderen altijd alert, er is geen sprake van controle verlies. Dat betekent dat je tijdens hypnose niet aangezet kan worden tot iets wat je niet wilt.

 

In de medische hypnose leren kinderen onder leiding van de therapeut om zelf een staat van veranderd bewustzijn, de trance, op te roepen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van ontspanningstechnieken en het voorstellingsvermogen van een kind. In de trance zijn kinderen meer suggestibel, hierdoor kunnen er hypnotische suggesties worden meegegeven in de oefeningen die kinderen kunnen helpen bij bijvoorbeeld buikpijn. Je kunt zo de hypersensitiviteit van de darmen verminderen, maar je kunt ook werken aan egoversterking en ontspanning. Door de hypnose-oefeningen leren kinderen en jongeren om zelf invloed uit te oefenen op gedachten en gevoelens die hierbij van belang zijn. In de behandeling van functionele buikpijn is hypnotherapie een bewezen effectieve interventie.

 

De medische hypnose kan voor diverse indicaties gebruikt worden: bij pijnklachten (bij medische ingrepen, tandartsbehandeling, chronische pijn en bij ernstig zieke kinderen) of bij lichamelijke klachten (zoals onder andere buikpijn, eczeem, slaapstoornissen, hoofdpijn).

 

Het kan op zichzelf gebruikt worden in de medische setting, bijvoorbeeld om kinderen te ondersteunen bij medische ingrepen (door onder andere pedagogisch medewerkers), maar kan ook onderdeel uitmaken van een meer omvattende psychologische behandeling. Buiten het ziekenhuis zijn er ook hypnotherapeuten werkzaam waarbij de behandeling volledig uit hypnotherapie bestaat.

 

Er is een website ontwikkeld over hypnose bij buikpijn. Hierop komen onder andere oefeningen te staan die je zelf kunt downloaden.

 

Ontspanningsoefeningen

Bij ontspanningsoefeningen leren kinderen om hun spieren te ontspannen. Door de pijn zijn spieren vaak meer

gespannen en gespannen spieren doen weer meer pijn. Het is dus zinvol om te leren je spieren te ontspannen. Door ontspanningsoefeningen leren kinderen om signalen van spanning te herkennen in hun lichaam. Ze leren eerst een goede buikademhaling en daarna leren ze om diverse spiergroepen aan te spannen en ze daarna te ontspannen.

 

Hieraan kunnen verbeeldingsoefeningen met behulp van hypnotherapie worden gekoppeld om nog beter te ontspannen. Door een geluidsopname van een oefening te maken, kan het kind thuis oefenen met de ontspanningsoefening. Als het kind dit goed onder de knie heeft, kan het de oefening zelfstandig uitvoeren. Ontspanningsoefeningen kunnen onder andere door een kinderfysiotherapeut of een medisch psycholoog gegeven worden.