Adaptive Mentalization Based Integrative Treatment (AMBIT)

Adaptive Mentalization Based Integrative Treatment (AMBIT) is een recent ontwikkelde behandeling gebaseerd op de theorie van het mentaliseren. De methode is ontwikkeld om aansluiting te krijgen bij moeilijk bereikbare jongeren met ernstige SOLK en/of andere complexe problemen.

 

Mentaliseren

Mentaliseren betekent dat je je eigen gedrag en dat van anderen leert begrijpen verklaren vanuit achterliggende gevoelens, gedachten, behoeften en motivatie. Goed kunnen mentaliseren is belangrijk omdat je daarmee kunt begrijpen waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Ook de andere zijn beweegredenen en emoties leer je begrijpen. Daardoor wordt je zekerder van jezelf en stabieler.

 

Hechtingstheorie

AMBIT is ontleend aan de hechtingstheorie en legt sterk de nadruk op het opbouwen van relaties, zowel met de hulpverleners als met het netwerk rondom de jongere. Met de AMBIT -methodiek worden hulpverleners ondersteund in het voorkomen van desintegratie, gedefinieerd als het onvermogen om te mentaliseren. Het gaat erom om een veilige basis voor de jongere en het gezin te herstellen. Een team staat voornamelijk rond de hulpverlener en niet rond de jongere. De keyworker (dat is degene die contact heeft met de jongere) consulteert regelmatig het team (in het bijzijn van de jongere).

 

F1