Notulen Invitational conference

Notulen invitational conference richtlijn informeren van familieleden bij erfelijke aandoeningen

 

Datum        : 8 mei 2017

Tijd              : 15:30-17:00

Locatie       : Domus Medica, Mercatorlaan 1200, Utrecht (vergadercentrum eerste verdieping)

Aanwezig  : Wendy-van Zelst-Stams (VKGN, voorzitter richtlijn), D. Barge (VKGN), I. Christiaans (VKGN), L. van der Kolk (VKGN), P. Helderman-van den Enden (VKGN), Y. Hoedemakers (VKGN), Cor Oosterwijk (VSOP), A. Bredenoord (medisch ethicus), A. van Enst (KIMS), F. Willeboordse (KIMS), W. Harmsen (KIMS), K. Dolsma (erfocentrum), L. van Dussen (erfocentrum), M. Brouns-van Engelen (erfocentrum), A.Kersbergen (Hart en Vaatgroep), A. Kors-Walraven (Hart en Vaatgroep), J.M. van den Berg (IGZ), M. Houter (LEEFH), J. Wittekoek (LEEFH), S. Frieser (LEEFH), G. van der Weele (NHG), C. Ariese (NPV Zorg), NVGC (M. Legdeur), R. de Coo (NVN/NVKN), M. Mourits (NVOG), K. Douma (NVPO), S. Yap (NVVC), M. van den Berg (NVVC), R. Nijmeijer (Olijf), C. Willems (Oncogen), K. Spijkers (Patientenfederatie Nederland), M. Kroneman (Spierziekten Nederland), R. van Tuyll (VSOP), E. van Vliet (VSOP/Erfocentrum)

Genodigd maar niet aanwezig: ZiNL, ZN, FMCC, NFU, STOET, FBG, KWF, NVMDL, NVMO, NVCO, STZ ziekenhuizen, NFK, NVZ

Afgemeld : NVZ, Lareb, J. Seppen (Lynch/Polyposis)

 

1. Opening door Wendy van Zelst-Stams

 

2. Voorstelronde (naam, organisatie en functie)

Aanwezigen stellen zichzelf voor en lichten hun betrokkenheid bij het onderwerp toe.

 

3. Toelichting doel van de middag en proces richtlijnontwikkeling (Annefloor van Enst)

De Vereniging Klinische Genetica Nederland (VKGN) heeft initatief genomen om een richtlijn ‘Informeren van familieleden bij erfelijke aandoeningen’ te ontwikkelen. Doel van de invitational conference is om stakeholders te horen over dit onderwerp, met name met betrekking tot ervaren  knelpunten en de voorgestelde afbakening. De werkgroep zal deze input gebruiken om de definitieve knelpunten voor de richtlijn te selecteren en mogelijk de afbakening aan te passen. Het zal een multidisciplinaire richtlijn worden inclusief implementatieplan, kennislacunes en mogelijk indicatoren. De doelstelling is het ontwikkelen van een helder afgebakende richtlijn waarin de patiënt centraal staat.

 

4. Impact probleeminformeren en richtlijn (Wendy van Zelst-Stams)

Er zijn twee casus besproken over erfelijke kanker inclusief verschillende dillema’s omtrent het informeren van familieleden.

De volgende punten gaven aanleiding voor de ontwikkeling van deze richtlijn:

 

Het KWF heeft recentelijk een knelpuntenanalyse uitgevoerd over het informeren van familieleden bij erfelijke kanker. Het definitieve rapport van KWF knelpuntenanalyse is nog niet beschikbaar (verwacht in juni). Mw. van Zelst deelt de belangrijkste knelpunten en aanbevelingen omtrent het informeren van familieleden bij erfelijke kanker vanuit het conceptrapport (zie slides). De resultaten uit dit rapport zullen worden meegenomen bij de richtlijnontwikkeling.

 

5. Patientenvertegenwoordiging Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties (VSOP) (Cor Oosterwijk)

Dhr C. Oosterwijk neemt namens de VSOP deel aan de richtlijnwerkgroep. Hij introduceert de VSOP en legt uit dat de VSOP vele patientenverenigingen en patiënten vertegenwoordigd die gerelateerd zijn aan dit onderwerp. Hij is het kanaal om de expertise en ervaringen vanuit de velen patientverenigingen te vertegenwoordigen in de werkgroep.

Het slotadvies van het afstemmingsoverleg zeldzame ziekten wordt toegelicht. (zie slide)

 

Uitgangspunten VSOP over het informeren bij erfelijke aanoeningen zijn:

 

Inbreng patientenperspectief richtlijn:

Er zijn verschillende mogelijkheden voor vertegenwoordiging vanuit de clusters onco-, neuro- en cardiogenetica (en overige aandoeningen):

De meest geschikte methode(n) zal/zullen gekozen worden. Ook hiervoor kan vandaag input worden gegeven.

 

Cor Oosterwijk is ook lid van de Adviescommisie Pakket en brengt ondermeer adviezen uit aan de Raad van Bestuur van het Zorginstituut die de minister van VWS adviseert over voorgenomen beleid rondom het verzekerde pakket.

 

 

6. Samenstelling werkgroep

Aan de werkgroep zullen gemandateerde leden van de Vereniging Klinische Genetica Nederland (afvaardiging vanuit alle universitaire medisch centra, en verdeling over onco-, neuro- en cardiogenetica), Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie, Nederlandse Vereniging Genetisch Consulenten en de  Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patientorganisaties deelnemen. Daarnaast wordt de werkgroep aangevuld met mw. A.L Bredenoord (medisch ethicus) en mw. M.C. Ploem jurist.

 

De  relatief monodisciplinaire samenstelling van de werkgroep is bediscusseerd. Mw. van Zelst geeft aan dat het informeren zelf de primaire taak is van de VKGN, het gaat veelal om gezonde patienten die niet onder behandeling zijn bij een specialist.

NVN stelt voor om te overwegen vanuit elke cluster (cardiologie, neurologie en oncologie) toch een specialist in de werkgroep op te nemen. NVVC geeft ook aan meer betrokken te willen zijn en vraagt naar de vervolgprocedure en deelname in de werkgroep/klankbordgroep. Nb. patienten komen ook met vragen in de spreekkamer bij de medisch specialist, na het gesprek met de klinisch geneticus. Het informeren gaat volgens NVVC verder dan alleen een patientenbrief, maar ook om het vervolggesprek bij de medisch specialist. De patientenfederatie merkt ook op dat medisch specialisten van specifieke aandoeningen toch misschien meer betrokken zouden moeten zijn (ook in deze richtlijn) omdat die meer patienteninformatie kunnen geven.

Vanuit de NHG wordt er ook aangegeven dat zij actief betrokken zouden willen zijn bij dit onderwerp; patienten komen met een dergelijke patientenbrief waarschijnlijk terecht bij de huisarts. Lynch/Polyposis (via email) vraagt hoe de samenstelling van de commissie tot stand is gekomen en waarom er geen patiëntvertegenwoordiger is.

Er wordt aangegeven door mw. W. van Zelst en mw. A. van Enst dat dit binnen de werkgroep besproken wordt en hoe bv. de klankbordgroep wordt weergegeven. Er is reeds een patiëntenvertegenwoordiger in de werkgroep.

 

7. Bespreken raamwerk & prioriteiten (afbakening en inhoudelijke hoofdlijnen van de richtlijn)

Afbakening: De patiëntengroepen zijn die patiënten, bij wie op basis van erfelijkheidsonderzoek een erfelijke (hoogpenetrante) aanleg voor een aandoening (cardio- neuro- en oncogenetica) wordt vastgesteld.

 

Doel: verbeteren van het informeren van at-risk familieleden na vaststellen van een erfelijke aanleg bij een indexpatiënt door de introductie van een werkwijze waarbij voor geselecteerde erfelijke aandoeningen

  1. is vastgelegd hoe het proces van informeren van familieleden wordt uitgevoerd en;
  2. hoe de resultaten van dit informeren periodiek geëvalueerd kunnen worden.

 

Conceptuitgangsvragen worden gepresenteerd:

  1. Wat is het wettelijk kader rondom registratie van (herleidbare) gegevens van 1e, 2e of 3e graads at-risk familieleden van indexpatiënten?
  2. Wat is het wettelijk kader rondom informatieverstrekking aan at-risk familieleden? (informatieplicht, waarschuwingsplicht)
  3. Welke familieleden (1e, 2e, 3e graads) van indexpatiënten dienen geïnformeerd te worden?
  4. Welke informatie is gewenst om te verstrekken aan familieleden?
  5. Welke vormen van zorg (informeren) zijn mogelijk (bijv. mogelijkheden van actieve opsporing/direct informeren, mogelijkheden voor landelijke databestanden)?

 

Genoemde knelpunten/aandachtspunten

 

Mw. A. van Enst geeft een samenvatting van de belangrijkste opmerkingen:

 

Rondvraag naar belangrijkste prioriteit in de richtlijn per vereniging/organisatie:

 

8. Vervolgprocedure

De notulen van deze middag worden gedeeld met alle genodigden, en er is gelegenheid tot commentaar of aanvullingen hierop. De werkgroep zal alle besproken knelpunten bespreken, en een prioritering moeten maken (voor de richtlijn is maar beperkt budget en tijd beschikbaar, dus er zal een keuze gemaakt moeten worden). Met deze prioritering wordt het raamwerk voor de richtlijn opgesteld. Alle aanwezigen ontvangen de overwegingen voor prioritering en het raamwerk.

 

Als de conceptrichtlijn gereed is zal deze ter commentaar aan alle genodigden worden verstuurd, er is dan gelegenheid commentaar/suggesties te leveren. Dit commentaar wordt verwerkt in een voor autorisatie geschikte richtlijn. Autorisatie van de wetenschappelijke verenigingen in de kerngroep is nodig. Andere partijen krijgen de richtlijn ook ter informatie of autorisatie vastgesteld (procedures hiervoor verschillen per partij/vereniging).

 

9. Sluiting

Iedereen bedankt voor de komst en actieve participatie.