Schriftelijke knelpuntenanalyse

Aangeschreven organisaties: IGZ, NFU, NHG, NVA, NVK, NVvH, NVMM, NVOG, NVSHA, NVvH, NVvP, NVvR, NVKC, NVZ, Patiëntenfederatie Nederland, STZ, V&VN, ZiNL, ZKN, ZN

Reacties van: NVvH, NVSHA, NVZ, VN&VN, ZN en NVKC

 

Organisatie

Ervaren knelpunt/opmerkingen

Motivatie

Reactie werkgroep

NVSHA

Conservatieve behandeling middels antibiotica of een volledig wait-and-see beleid

Vanuit de NVSHA kunnen wij ons vinden in de voorgestelde uitgangsvragen voor de herziening van de richtlijn Appendicitis. Met daarbij de opmerking dat er nu zal worden gekeken naar de conservatieve behandeling, dit lijkt een wat beperkte beschrijving voor deze modaliteit. Er is onderzoek gedaan naar conservatief middels antibiotica of een volledig wait-and-see beleid, beide type behandeling verdien ons inziens aandacht. Maar dit zal waarschijnlijk ook door dr Gorter worden aangedragen in de werkgroep aangezien hij zelf onderzoek naar dit onderwerp heeft gedaan.

De zoekvraag “Wat zijn de (on)gunstige effecten van conservatieve behandeling van acute appendicitis, in vergelijking met een operatieve behandeling bij patiënten met verdenking op acute appendicitis?” is opgenomen in het raamwerk.

 

De werkgroep is van mening dat het nog te vroeg is om een volledig wait-and-see beleid zonder antibiotica op te nemen in de richtlijn.

NVvH

Uitstellen operatie

Er wordt in de oude richtlijn ook een uitspraak gedaan over het uitstellen van de operatie (volwassenen 8 uur en bij kinderen een nacht mits aan begin van de volgende dag). Wellicht interessant om deze vraag nog eens onder de loep te nemen.

Deze vraag is beantwoord in de richtlijn Beleid rondom spoedoperaties, module Veilig uitstellen appendectomie. In de herziene richtlijn Acute Appendicitis zal een koppeling komen met de module Veilig uitstellen appendectomie.

NVvH

Methodologie van de richtlijnontwikkeling

Het is fijn wanneer de zoektermen die gebruikt gaan worden voor het beantwoorden van de uitgangsvraag heel zorgvuldig en eenduidig worden geformuleerd. Idealiter dusdanig dat deze goed gebruikt kunnen worden in een modulair onderhoudsstructuur. Persoonlijk denk ik hierbij aan een goede zoekterm passend bij de PICO die dan op regelmatige basis kan worden gerund om te analyseren of er belangwekkende nieuwe literatuur is.

De richtlijn wordt opgesteld conform de eisen vermeld in het rapport Medisch Specialistische Richtlijnen 2.0 van de adviescommissie Richtlijnen van de Raad Kwaliteit. Dit rapport is gebaseerd op het AGREE II instrument (Appraisal of Guidelines for Research & Evaluation II; Brouwers, 2010), dat een internationaal breed geaccepteerd instrument is. Voor een stap-voor-stap beschrijving hoe een evidence-based richtlijn tot stand komt wordt verwezen naar het stappenplan Ontwikkeling van Medisch Specialistische Richtlijnen van het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten. Bij de richtlijnontwikkeling zullen zoekvragen worden opgesteld met een PICO en passende zoektermen, zodat de module in de toekomst modulair onderhouden kan worden.

NVZ

Indicatoren voor interne kwaliteitsverbetering

Met betrekking tot de set indicatoren willen wij benadrukken dat dit wat ons betreft voor interne kwaliteitsverbetering zou moeten zijn, omdat er hard gewerkt wordt aan het verminderen van externe regeldruk.

Het doel van de set interne indicatoren die bij een richtlijn worden opgeleverd conform het adviesrapport Medisch-specialistische

richtlijnen 2.0 is om het toepassen van de richtlijn in de praktijk te volgen en te versterken. Wij zullen bij de indicatoren benoemen dat ze voor intern gebruik zijn.

NVZ

Organisatie van zorg goed aansluiten op de locatie situatie

Voor de module organisatie van zorg willen wij meegeven hier niet voorschrijvend te worden hoe zaken georganiseerd moeten worden, omdat er ruimte moet zijn om e.e.a. goed aan te laten sluiten op de locatie situatie.

De werkgroep zal hiermee rekening proberen te houden bij het schrijven van de module Organisatie van zorg.

NVKC

Aanbevelen van acute fase parameter

In het raamwerk wordt bepaling van de bezinking specifiek als parameter genoemd. Het advies is om de volgende vraagstelling bij de zoekvragen op te nemen:

 

Welke acute fase parameter kan aanbevolen worden in de diagnostiek van acute appendicitis? Met als deelvragen:

 

1. Wat zijn voor- en nadelen van bepaling van bezinking versus CRP in de diagnostiek van acute appendicitis?

2. Is er een voorkeur uit te spreken voor bezinking, CRP of beide in de diagnostiek naar acute appendicitis?

3. Zijn er andere (lab)parameters die een (additionele) meerwaarde hebben naast bezinking of CRP? Denk aan leukocyten, differentiatie, absoluut aantal staafkernige neutrofielen, procalcitonine, et cetera Denk hierbij niet alleen aan acute appendicitis, maar ook aan het aantonen/uitsluiten van andere aandoeningen die vaak gelijktijdig in de differentiaaldiagnose staan.

De werkgroep geeft aan dat er een aantal lab-parameters vooral in studieverband worden meegenomen en niet in de huidige praktijk worden gebruikt. CRP en leukocyten worden beschreven in de richtlijn Acute buikpijn bij volwassenen, module Aanvullende diagnostiek bij buikpijn en zullen daarom niet apart uitgewerkt worden in deze richtlijn.

V&VN Verpleegkundig Specialisten – netwerk Netwerk Verpleegkundig Specialisten Spoedeisende Hulp

 VS/PA benoemen in richtlijn

Vanuit netwerk VS SEH als aanvulling op onderstaande richtlijn, graag bij zorgverleners die patiënt zien met deze klachten, VS/PA benoemen.

 

De VS/ PA worden benoemd bij de doelgroep van deze richtlijn.

ZN

Ontwikkelen van uitkomstindicatoren

Wij hebben één opmerking waar wij als zorgverzekeraar aandacht aanbesteed zouden willen zien. In de concept raamwerk richtlijn staan ook onder hoofdstukken set indicatoren beschreven. Zorgverzekeraars richten hun aandacht bij het inkoop proces met name op outcome indicatoren. Wij zullen de richtlijn dan ook met name beoordelen of deze te gebruiken is in het zorginkoopproces. Outcome indicatoren zijn daarvoor uitermate geschikt. Proces en structuur indicatoren lenen zich daar veel minder voor.

Het doel van de set indicatoren die bij een richtlijn worden opgeleverd conform het adviesrapport Medisch-specialistische

richtlijnen 2.0 is om het toepassen van de richtlijn in de praktijk te volgen en te versterken. Door het uitvragen van deze ontwikkelde indicatoren kan de mate van implementatie van richtlijnen worden beoordeeld. Dit betreffen meestal procesindicatoren. Uitkomstindicatoren zijn belangrijk voor het meten van het resultaat van de zorgverlener, maar minder geschikt voor het meten van het werken volgens richtlijnen. De indicatoren die worden opgeleverd bij de richtlijn zijn voor intern gebruik. Getrapte transparantie kan worden besproken buiten het richtlijntraject om.