Implementatieplan

DIP - disseminatie implementatieplan

 

Inleiding

Dit implementatieplan is opgesteld ter bevordering van de implementatie van de herziene richtlijn acute appendicitis. Voor het opstellen van dit plan is een inventarisatie gedaan van de mogelijk bevorderende en belemmerende factoren voor het naleven van de aanbevelingen. Daarbij heeft de richtlijncommissie een advies uitgebracht over het tijdspad voor implementatie, de daarvoor benodigde randvoorwaarden en de acties die door verschillende partijen ondernomen dienen te worden.

 

Werkwijze

De werkgroep heeft per aanbeveling geïnventariseerd:

 

Voor iedere aanbevelingen is nagedacht over de hierboven genoemde punten. Echter niet voor iedere aanbeveling kon ieder punt worden beantwoord. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen “sterk geformuleerde aanbevelingen” en “zwak geformuleerde aanbevelingen”. In het eerste geval doet de richtlijncommissie een duidelijke uitspraak over iets dat zeker wel of zeker niet gedaan moet worden. In het tweede geval wordt de aanbeveling minder zeker gesteld (bijvoorbeeld “Overweeg om …”) en wordt dus meer ruimte gelaten voor alternatieve opties. Voor “sterk geformuleerde aanbevelingen” zijn bovengenoemde punten in principe meer uitgewerkt dan voor de “zwak geformuleerde aanbevelingen”.

 

Implementatietermijnen

Voor “sterk geformuleerde aanbevelingen” geldt dat zij zo spoedig mogelijk geïmplementeerd dienen te worden. Voor de meeste “sterk geformuleerde aanbevelingen” betekent dat dat zij komend jaar direct geïmplementeerd moeten worden en dat per september 2020 dus iedereen aan deze aanbevelingen dient te voldoen.

 

Voor sommige aanbevelingen dient echter een langer implementatietermijn van drie jaar, of 3 tot 5 jaar aangehouden te worden, wat dus betekent dat per september 2022 (3 jaar) of september 2024 (3 tot 5 jaar) iedereen aan deze aanbevelingen dient te voldoen (zie implementatietabel). Deze aanbevelingen kunnen niet direct worden ingevoerd vanwege een gebrek aan middelen, expertise en/of juiste organisatie. Bij de resultaten van deze handelingen kan sprake zijn van een leercurve. Daarnaast is aanwezigheid van en afstemming tussen professionals en faciliteiten nodig om de handelingen op betrouwbare wijze te kunnen uitvoeren. De implementatie van bovenstaande aanbeveling kent daarom een langere implementatietermijn.

 

Impact op zorgkosten

Veel aanbevelingen brengen geen of nauwelijks gevolgen met zich mee voor de zorgkosten. Een aantal aanbevelingen doet dit echter wel. Enkele aanbevelingen kunnen mogelijk een mogelijk effect met zich meebrengen op de zorgkosten. Dit effect wordt beschreven in de implementatietabel.

 

In deze richtlijn zijn er handvatten gegeven voor een nauwkeurigere diagnostische work-up waarbij beeldvormende diagnostiek effectiever wordt ingezet. Daarnaast is er op het gebied van behandeling meer ruimte gekomen voor een conservatieve behandeling.

 

Te ondernemen acties per partij

Hieronder wordt per partij toegelicht welke acties zij kunnen ondernemen om de implementatie van de richtlijn te bevorderen.

 

Alle direct betrokken wetenschappelijk verenigingen/beroepsorganisaties NVvH, NVvR, NVK, NVOG, NVSHA

Bekend maken van de richtlijn onder de leden.

 

Publiciteit voor de richtlijn maken door over de richtlijn te publiceren in tijdschriften en te vertellen op congressen.

 

Ontwikkelen en aanpassen van patiënten informatie/keuzehulpen.

 

Controleren van de toepassing van de aanbevelingen middels audits en de kwaliteitsvisitatie.

Gezamenlijk afspraken maken over en opstarten van continu modulair onderhoud van de richtlijn.

 

Initiatief nemende wetenschappelijke verenigingen (NVvH)

Ziekenhuisbestuurders en waar van toepassing andere systeemstakeholders op de hoogte brengen van aanbevelingen die (mogelijk) effect zullen gaan hebben op organisatie van zorg en op kosten en wat hierin van de betreffende partij verwacht zal worden.

Bekend maken van de richtlijn onder de andere betrokken wetenschappelijke– en beroepsverenigingen.

 

De lokale vakgroepen/individuele medisch professionals

Het bespreken van de aanbevelingen in de vakgroepsvergadering en lokale werkgroepen.

Het afstemmen van lokale protocollen op de aanbevelingen in de richtlijn.

Aanpassen lokale patiënten informatie op grond van de materialen die door de verenigingen beschikbaar gesteld zullen worden.

Afstemmen en afspraken maken met andere betrokken disciplines om de toepassing van de aanbevelingen in de praktijk te borgen.

 

De systeemstakeholders (onder andere zorgverzekeraars, (koepelorganisaties van) ziekenhuisbestuurders, IGZ)

Ten aanzien van de financiering van de zorg voor patiënten acute appendicitis wordt van het bestuur van de ziekenhuizen verwacht dat zij bereid zijn om de nodige investeringen te doen (zie hierboven bij impact op zorgkosten) om de aanbevelingen in deze richtlijn te kunnen implementeren. Daarnaast wordt van de bestuurders verwacht dat zij bij de betrokken medisch professionals nagaan op welke wijze zij kennis hebben genomen van de nieuwe richtlijn en deze toepassen in de praktijk.

 

Van zorgverleners wordt verwacht dat zij de zorg die in deze richtlijn wordt voorgeschreven zullen vergoeden. De “sterk geformuleerde aanbevelingen” in deze richtlijn kunnen, na verloop van de aangegeven implementatietermijnen door zorgverzekeraars worden gebruikt voor de inkoop van zorg.

 

Van zorgverzekeraars wordt verwacht dat zij de zorg die in deze richtlijn wordt voorgeschreven zullen vergoeden. De sterk geformuleerde aanbevelingen in deze richtlijn kunnen, na verloop van de aangegeven implementatietermijnen door zorgverzekeraars worden gebruikt voor de inkoop van zorg.

 

Wetenschappers en subsidieverstrekkers

Onderzoek initiëren naar de kennislacunes.

 

Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten

Zorgen voor bekendheid van de richtlijn onder de medewerkers en aan laten sluiten bij de ontwikkeling van gerelateerde richtlijnen.

 

Toevoegen van richtlijn aan de Richtlijnendatabase.

 

Opnemen van dit implementatieplan op een voor alle partijen goed te vinden plaats.

 

Implementatieplan

Aanbeveling

Tijdspad voor implementatie:
<1 jaar,

1 tot 3 jaar of

>3 jaar

Verwacht effect op kosten

Randvoorwaarden voor implementatie (binnen aangegeven tijdspad)

Mogelijke barrières voor implementatie1

Te ondernemen acties voor implementatie2

Verantwoordelijken voor acties3

Overige opmerkingen

Diagnostiek

Verricht echografie bij iedere patiënt met verdenking op een appendicitis.

<1 jaar

Geen

Beschikbaarheid echografie/ radioloog

Alle disciplines die te maken hebben met de diagnostiek van acute appendicitis zullen op de hoogte moeten zijn van de richtlijn.

Inhoud richtlijn en stroomdiagram diagnostiek verspreiden onder beroepsgroepen.

 

Controleren aanbeveling tijdens kwaliteitsvisitatie

Wetenschappelijke verenigingen

Standaard zorg

Volwassenen

Verricht bij een negatieve of inconclusieve echografie en een hoge klinische verdenking op acute appendicitis zonder eenduidige alternatieve diagnose:

• een CT met intraveneus contrast of;

• een MRI, met name bij jongvolwassenen, waaronder vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

<1 jaar

Geen

Beschikbaarheid CT/ MRI

Alle disciplines die te maken hebben met de diagnostiek van acute appendicitis zullen op de hoogte moeten zijn van de richtlijn.

Inhoud richtlijn en stroomdiagram diagnostiek verspreiden onder beroepsgroepen.

 

Wetenschappelijke verenigingen

Standaard zorg

Volwassenen

Overweeg bij een lage(re) klinische verdenking op acute appendicitis zonder eenduidige alternatieve diagnose bij een negatieve of inconclusieve echografie een herbeoordeling met eventueel herhalen van de echografie wanneer klachten persisteren of verergeren.

<1 jaar

Geen

Beschikbaarheid echografie/ radioloog

Alle disciplines die te maken hebben met de diagnostiek van acute appendicitis zullen op de hoogte moeten zijn van de richtlijn.

Inhoud richtlijn en stroomdiagram diagnostiek verspreiden onder beroepsgroepen.

 

Wetenschappelijke verenigingen

Standaard zorg

Volwassenen

Verricht een diagnostische laparoscopie bij een hoge klinische verdenking op acute appendicitis en een inconclusieve MRI of CT scan.

<1 jaar

Geen

 

Alle disciplines die te maken hebben met de diagnostiek van acute appendicitis zullen op de hoogte moeten zijn van de richtlijn.

Inhoud richtlijn en stroomdiagram diagnostiek verspreiden onder beroepsgroepen.

 

Wetenschappelijke verenigingen

Standaard zorg

Kinderen

Verricht een diagnostische laparoscopie bij een inconclusieve MRI en een hoge klinische verdenking op acute appendicitis of wanneer een MRI zonder narcose niet mogelijk is, eventueel na overleg met een kinderchirurgisch centrum.

 

Overleg met een kinderchirurgisch centrum bij een inconclusieve echografie en een hoge klinische verdenking op acute appendicitis en wanneer een MRI logistiek niet mogelijk is.

<1 jaar

Geen

Laagdrempelig contract tussen medisch specialisten van verschillende centra

Hoge drempels om contact op te nemen met medisch specialisten van kinderchirurgisch centrum

Faciliteren van contacten tussen medisch specialisten

Wetenschappelijke verenigingen

 

Kinderen

Verricht een MRI bij een inconclusieve echografie en een hoge klinische verdenking op acute appendicitis zonder eenduidige alternatieve diagnose.

 

Overweeg een herbeoordeling met eventueel herhalen van de echografie wanneer klachten bij kinderen persisteren of verergeren bij:

• een negatieve echografie zonder eenduidige alternatieve diagnose of;

• een inconclusieve echografie met een lage(re) klinische verdenking op acute appendicitis.

 

Verricht bij voorkeur geen CT scan bij kinderen met verdenking op acute appendicitis.

1-3 jaar

Onduidelijk, mogelijk worden er meer MRI’s gedaan, maar resulteert dit in minder diagnostische laparoscopieën.

Beschikbaarheid MRI & expertise radiologen

Alle disciplines die te maken hebben met de diagnostiek van acute appendicitis zullen op de hoogte moeten zijn van de richtlijn.

Inhoud richtlijn en stroomdiagram diagnostiek verspreiden onder beroepsgroepen.

 

Controle aanbeveling tijdens kwaliteitsvisitatie

NVVR

 

Verricht bij een inconclusieve echografie een MRI.

 

Verwijs bij een negatieve echografie en/ of MRI de patiënt naar een gynaecoloog voor verder beleid.

 

Neem de patiënt op bij een inconclusieve MRI en maak beleid in samenspraak met een gynaecoloog.

<1 jaar

Geen

Beschikbaarheid MRI & expertise radiologen.

 

Korte lijnen met gynaecoloog.

Controle tijdens kwaliteitsvisitatie

Inhoud richtlijn en stroomdiagram diagnostiek verspreiden onder beroepsgroepen.

 

Faciliteren van contacten tussen medisch specialisten.

 

Wetenschappelijke verenigingen

 

Behandeling simpele appendicitis

Verricht in principe een appendectomie bij volwassen patiënten met acute simpele appendicitis.

<1 jaar

 

 

Geen, standaard zorg

 

 

 

Overweeg een conservatieve behandeling met intraveneuze antibiotica bij volwassen patiënten met acute simpele appendicitis wanneer:

• Er in samenspraak met de patiënt de voorkeur wordt gegeven aan conservatieve behandeling. Deze voorkeur stelt de arts vast door middel van gedeelde besluitvorming, waarbij:

o de arts duidelijk maakt dat er een keuze is tussen verschillende behandelopties;

o de voor- en nadelen van beide behandelingen worden besproken met de patiënt;

o de arts de patiënt helpt om de afwegingen die in de beslissing spelen, te begrijpen en aan te geven wat belangrijk is voor de patiënt.

• Patiënten een verhoogd operatie risico hebben.

>3 jaar

Mogelijke daling kosten door minder appendectomieën. Echter afhankelijk van recidieven.

Educatie behandelaren en patiënten

Duidelijkheid over eventuele financiële gevolgen bij conservatieve behandeling.

 

Zowel bij behandelaren als patiënten bestaat er een sterke voorkeur voor operatieve behandeling. Om conservatieve therapie te implementeren als behandeloptie in een samen-beslissen model zal er aandacht moeten worden besteed aan educatie over deze behandelmogelijkheid. En de mogelijkheid tot gedeelde besluitvorming.

Weerstand behandelaren bij mogelijk negatieve financieel gevolgen van minder appendectomieën. Of weerstand ivm eventuele taakherschikking naar andere beroepsgroepen.

Verspreiden richtlijn

Informatie verspreiden onder patiëntenvereniging/algemene populatie.

Financiële consequenties van veranderen zorgproces goed in kaart brengen. En eventueel afspraken met zorgverzekeraars.

Samenwerkings-afspraken over taakverdeling waarbij de heelkunde een centrale rol heeft in een multidisciplinair verband.

Wetenschappelijke verenigingen.

Patiëntvertegenwoordigers.

Zorgverzekeraars en zorgaanbieders.

 

Verricht een appendectomie bij:

• een feacoliet of appendicoliet op beeldvorming;

• verdenking op een maligniteit.

<1 jaar

 

 

 

Standaard zorg

 

 

Verricht in principe een appendectomie bij kinderen met acute simpele appendicitis. Appendicitis. Conservatieve behandeling met antibiotica wordt enkel nog aanbevolen in studieverband.

<1 jaar

 

 

 

Standaard zorg

 

 

Verricht een appendectomie bij zwangere patiënten met een acute simpele appendicitis.

 

<1 jaar

 

 

 

Geen, standaard zorg

 

 

Operatietechniek

Verricht bij voorkeur een laparoscopische appendectomie bij voldoende ervaring met het verrichten van deze behandeling.

 

Overweeg een open appendectomie bij:

• onvoldoende ervaring in het verrichten van een laparoscopische appendectomie;

• kleine kinderen bij wie kan worden volstaan met een kleine incisie;

• patiënten met een zwangerschapsduur van 24 weken of langer, waarbij de lokalisatie van de appendix pre-operatief wordt vastgesteld.

 

 

 

 

Geen, standaard zorg

 

 

Verzorging van de stomp

Gebruik ligatuur of clips bij een goed te mobiliseren appendix met een niet ontstoken basis van de appendix.

1-3 jaar

Indien minder gebruik van de staplers zijn er mogelijk minder kosten.

Beschikbaarheid ligatuur, clips en staplers.

Niet beschikbaar zijn van ligatuur en clips.

 

Geen ervaring met het gebruik van ligatuur of clips.

Bevoorraden van materialen voor het gebruik van staplers en ligatuur.

Onderdeel maken van nascholing doelgroep: chirurgen.

Ziekenhuisbestuur

 

NVvH

 

Overweeg stompverzorging met een stapler bij een patiënt met een ontstoken basis van de appendix of wanneer de appendix niet goed te mobiliseren is en retrograad (eerste de basis doornemen) verwijderd moet worden.

1-3 jaar

Geen

Beschikbaarheid staplers.

Niet beschikbaar zijn van staplers.

 

Geen ervaring met het gebruik staplers.

Bevoorraden van materialen voor het gebruik van staplers.

Onderdeel maken van nascholing doelgroep: chirurgen.

Ziekenhuisbestuur

 

NVvH

 

Spoelen en/ of zuigen bij een complexe appendicitis

Zuig de aanwezige pus uit de intra-abdominale holte tijdens een appendectomie voor een complexe appendicitis. Spoel wanneer er ondanks het zuigen pus achterblijft.

< 1 jr

Verlaging tot geen

Educatie

Overtuiging van chirurgen

Standaard zorg

 

 

NVvH

 

Postoperatieve antibiotica

Behandel een patiënt met complexe appendicitis postoperatief met antibiotica, initieel intraveneus, gedurende een periode van 3 dagen.

 

Verricht bij een persisterende infectie aan het einde van de voorgeschreven antibioticaduur verder onderzoek naar de oorzaak.

< 1j

Verlaging

Educatie

Overtuigingen van chirurgen.

Publicatie richtlijn, onderdeel maken van nascholing doelgroep: chirurgen

NVvH

 

Histopathologisch onderzoek

Stuur elke verwijderde appendix in voor histopathologisch onderzoek.

<1 jaar

Verlaging of geen effect.

 

 

Standaard zorg, maar module mogelijk tijdig herzien na afronden lopende ZonMw trial over dit onderwerp (FANCY trial).

NVvH

 

Centralisatie van zorg

Overleg met een kinderchirurgisch centrum bij (jonge) kinderen met een appendicitis wanneer:

1. Er onvoldoende ervaring is met beeldvormende diagnostiek bij (jonge) kinderen.

2. Er onvoldoende ervaring is met het plaatsen van centraal veneuze catheters voor parenterale voeding.

3. Er een kind met comorbiditeiten/syndromale afwijking is, waarbij specialistische kinderanesthesiologische zorg nodig is.

4. Er weinig expertise is in het uitvoeren van alle mogelijke behandelopties bij (jonge) kinderen, zoals een laparoscopische appendectomie en een percutane drainage procedure.

5. Een kind moet worden opgenomen op een kinder intensive care.

6. Een kind ernstige post-appendectomie complicaties heeft.

1-3 jaar

Effect op de kosten zal waarschijnlijk minimaal zijn aangezien het zal gaan om een klein aantal kinderen. In de meeste centra tegenwoordig toename van ervaring mede door samenwerkingsverbanden

Bekendmaking richtlijn aan alle betrokken disciplines bij een kind met appendicitis

Capaciteitsprobleem kinderchirurgische centra gezien toename vraag van hooggespecialiseerde zorg

Aanbevelingen verspreiden in de wetenschappelijke verenigingen van de betrokken disciplines

NVvH/NVK

 

De volgende aanbevelingen gelden voor gynaecologen en gaan over zwangere vrouwen met een zwangerschapsduur tussen de 24 en 28 weken en een operatie-indicatie vanwege verdenking op acute appendicitis.

Overleg met het derdelijns centrum over het obstetrisch beleid en over het eventueel doorverwijzen van de zwangere vrouw, rekening houdend met:

• tekenen van dreigende vroeggeboorte;

• de klinische conditie van de zwangere vrouw;

• de consequenties van het uitstellen van de appendectomie door overplaatsing.

 

Bespreek het risico op vroeggeboorte in de periode na de appendectomie met de zwangere vrouw en instrueer haar om laagdrempelig contact te nemen bij symptomen van dreigende vroeggeboorte.

<1 jaar

Zeer gering gezien kleine patiënten aantal en al bestaande verwijsstructuur voor acute obstetrische pathologie

Bekendmaken aanbeveling aan gynaecologen en chirurgen tweede lijn.

Hoge drempels om contact op te nemen met medisch specialisten van derdelijns centrum centrum

Faciliteren van contacten tussen medisch specialisten

NVOG en NVvH

 

Gynaecologisch consult

Voer conform de richtlijn acute buikpijn een gynaecologisch consult uit bij iedere vrouw in de reproductieve leeftijd met acute buikpijn wanneer acute appendicitis is uitgesloten.

 Voer het gynaecologische consult zo spoedig mogelijk uit indien de klinische presentatie eveneens op een torsio ovarii zou kunnen duiden.

<1 jaar

Zeer gering want passend bij huidige praktijk.

Bekendmaken aanbeveling aan gynaecologen, chirurgen en SEH artsen

Onbekendheid presentatie torsio ovarii bij SEH/chirurgen

Aanbevelingen communiceren aan beroepsgroep. Door de overweging expliciet te zetten in de aanbeveling wordt de drempel verlaagt

NVvH, NVSHA