Notulen Invitational conference

Notulen invitational conference richtlijn Inflammatoire Darmziekten bij Kinderen en Adolescenten

 

Datum : 12 januari 2017

Tijd : 14:00 – 17:00

Locatie : Bar Beton, Utrecht Centraal

Aanwezig : Hankje Escher (NVK, voorzitter richtlijn werkgroep), Jan Meeuse (NIV), Joyce Curvers (NVKC), Lisette ’t Hart (NVvPsychiatrie), Fons Casius (VIG), Gijs Teeuwise (VIG), Irina Mostovaya (Kennisinstituut), Anouk Rozeboom (Kennisinstituut)

 

Genodigd maar niet aanwezig: Nederlands Genootschap van Maag-Darm-Leverartsen, Nederlands Huisartsen Genootschap, Nederlands Instituut van Psychologen, Landelijke Vereniging Medisch Psychologen, Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers, Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, Nederlandse Vereniging voor Kinderchirurgie, Nederlandse Vereniging voor Pathologie, Nederlandse Vereniging voor Radiologie, Nederlandse Vereniging van Kinderverpleegkundigen, V&VN, Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland, Patiëntenfederatie Nederland, Stichting Kind & Ziekenhuis, Inspectie voor de Gezondheidszorg, Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Zorginstituut Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, ZonMw

 

1. Opening

Hankje opent de vergadering en heet iedereen welkom. Er zijn geen mededelingen.

 

2. Voorstelronde (naam, organisatie en functie)

Iedereen stelt zichzelf kort voor.

 

3. Toelichting doel van de avond en proces richtlijnontwikkeling:

Doel van de avond is het verzamelen van input van verschillende partijen om uiteindelijk een complete richtlijn op te stellen. Hierbij wordt rekening gehouden met wat de stakeholders belangrijk vinden en wat er leeft. Hier zal bepaald worden welke punten wel en welke niet worden meegenomen in de richtlijn. Het zal een multidisciplinaire richtlijn worden met een plan de implementatie te verbeteren, welke aansluit op de praktijk en de bestaande zorgprocessen.

 

De doelstelling is het ontwikkelen van een multidisciplinaire, helder afgebakende richtlijn waarin de patiënt centraal staat.

 

4. Bespreken raamwerk & prioriteiten (afbakening en inhoudelijke hoofdlijnen van de richtlijn)

De beoogde raamwerk wordt besproken.

De aanwezigen zijn akkoord met het voorgestelde raamwerk.

 

5. Vervolgprocedure

De notulen van deze avond worden verspreid, en er is gelegenheid tot commentaar of aanvullingen hierop. De werkgroep zal alle besproken knelpunten bespreken, en een prioritering moeten maken (voor de richtlijn is maar beperkt budget en tijd beschikbaar, dus er zal een keuze gemaakt moeten worden). Met deze prioritering wordt het raamwerk voor de richtlijn opgesteld. Alle aanwezigen ontvangen de overwegingen voor prioritering en het raamwerk.

 

Als de conceptrichtlijn gereed is zal deze ter commentaar aan alle genodigden worden verstuurd, er is dan gelegenheid commentaar/suggesties te leveren. Dit commentaar wordt verwerkt in een voor autorisatie geschikte richtlijn. Autorisatie van de wetenschappelijke verenigingen in de kerngroep is nodig. Andere partijen krijgen de richtlijn ook ter informatie of autorisatie vastgesteld (procedures hiervoor verschillen per partij/vereniging).

 

6. Sluiting

Iedereen bedankt voor de komst en actieve participatie.