Indicatoren

Inleiding

In de gezondheidszorg zijn kwaliteit en transparantie belangrijke onderwerpen. Dit is terug te zien in de ontwikkeling van richtlijnen voor medisch handelen en indicatoren om dit handelen te kunnen meten. Deze indicatoren zijn opgesteld bij de richtlijn ‘Aandoeningen van de pleura’. Het is aan de NVALT, conform de hieromtrent geldende afspraken, te bepalen of, en welke indicatoren een plaats moeten krijgen in de te registreren indicatoren.

 

Doel van de indicator

Het doel van deze indicator is het stimuleren van het gebruik van echografie van de thorax voorafgaand of tijdens het uitvoeren van ingrepen zoals drainage van pleuravocht, plaatsing van een thoraxdrain en thoracoscopie.

 

Indicator Type

Indicator

Type

 

Verrichten van echografie van de thorax voorafgaand aan ingrepen.

Procesindicator

 

Verrichten van echografie van de thorax voorafgaand aan ingrepen.

Operationalisatie

Bij welk percentage patiënten, die een pleurale ingreep ondergaan (pleuradrainage, thoraxdrain of thoracoscopie), wordt voorafgaand aan of tijdens de ingreep echografie van de thorax verricht?

Type indicator

Procesindicator

Teller

Het aantal patiënten bij wie voorafgaand aan of tijdens een ingreep (drainage van pleuravocht, plaatsing thoraxdrain, thoracoscopie) echografie van de thorax wordt verricht.

Noemer

Het totale aantal patiënten dat een pleurale ingreep (drainage van pleuravocht, plaatsing thoraxdrain, thoracoscopie) ondergaat.

In- en exclusiecriteria

Inclusiecriteria

Patiënten met pleuravocht die een ingreep (drainage van pleuravocht, plaatsing thoraxdrain, thoracoscopie) uitgevoerd door longartsen ondergaan.

Exclusiecriteria:

Geen

Kwaliteitsdomein

Effectiviteit en veiligheid

Meetfrequentie

Continue verzameling

Verslagjaar

Nader te bepalen

Rapportagefrequentie

Jaarlijks

Setting

Alle ziekenhuizen waar patiënten met pleuravocht worden behandeld

 

Toelichting

In de afgelopen decennia heeft echografie van de thorax zijn intrede gedaan in de dagelijkse praktijk. In het algemeen wordt aangenomen dat echografisch lokaliseren van vocht nauwkeuriger is en de voorkeur geniet boven percussie van de thorax, en het wordt daarom, ook met het ook op de veiligheid, aangeraden om voorafgaand aan een ingreep gebruik te maken van echografie. Deze indicator is bedoeld om inzage te krijgen in de implementatie van de richtlijn, waarin het gebruik van echografie voorafgaand aan een ingreep van betekenis is om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

 

Registreerbaarheid

De registratielast is aanvaardbaar gezien de waarde van de indicator.

 

Mogelijke verstorende factoren

Er is geen sprake van mogelijke verstorende factoren.

 

Mogelijke ongewenste effecten

Geen ongewenste effecten verwacht.