Verslag Invitational Conference

Datum : 24 maart 2017

Tijd : 14:30-16:30 uur

Locatie : Domus Medica, Mercatorlaan 1200, Utrecht

 

Aanwezig: Rám Sukhai (voorzitter werkgroep, Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde), Martine Besouw (Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde), Margot Ernst-Kruis (kinderarts, op eigen titel) Josine Quaedackers (Nederlandse Vereniging voor Urologie), Nanko de Graaf (Nederlandse Vereniging voor Radiologie), Cora Smulders (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland) en Saskia Persoon (Kennisinstituut, notulist)

 

Afwezig: Mike Blok (Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde), Heleen Blokland (Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde)

 

1. Opening

 

2. Kennismakingsronde

Rám Sukhai opent de invitational en heet iedereen welkom. Hij geeft kort wat achtergrondinformatie over het project. De richtlijn wordt op initiatief van de NVK ontwikkeld en het uiteindelijk doel is dat foetussen/ kinderen met een ernstige aandoening van de nieren en urinewegen snel en adequaat worden geïdentificeerd en dat aan de andere kant onnodige diagnostiek bij relatief onschuldige afwijkingen wordt vermeden. Er is nu veel praktijkvariatie, en uiteindelijk willen we komen tot één richtlijn voor heel Nederland. Een aantal verenigingen (bijv. KNOV) kon vandaag niet aanwezig zijn, maar zij zullen nog de gelegenheid krijgen om schriftelijk commentaar te leveren op het raamwerk. We zullen daarnaast de NVVR en de NVNG vragen om ook te participeren in de werkgroep.

 

Er wordt een korte kennismakingronde gehouden.

 

3. Toelichting doel van de middag en proces richtlijnontwikkeling

Saskia Persoon geeft een korte presentatie waarin het doel van de middag en het proces van richtlijnontwikkeling wordt besproken.

 

4. Bespreken raamwerk & prioriteiten (afbakening en inhoudelijke hoofdlijnen van
de richtlijn)

Rám Sukhai geeft aan dat de werkgroep al een eerste keer bij elkaar is geweest, en dat de werkgroepleden tijdens deze vergadering ook hebben nagedacht over de vragen die in de richtlijn beantwoord zouden moeten worden. Er zijn toen de volgende vragen naar voren gekomen:

  1. Bij welke groep foetussen dient vervolgonderzoek plaats te vinden?
  2. Op welk tijdstip van de zwangerschap?
  3. Wanneer moet na de geboorte welk vervolgonderzoek plaatsvinden?
  4. Is antibiotische bescherming na de geboorte zinvol om urineweginfecties te voorkomen?

Deze vragen staan nog niet vast, en de werkgroep is erg benieuwd naar de input van de groep.

 

De volgende knelpunten en vragen zijn aangedragen en besproken:

 

Aandachtspunten

 

Actiepunten

De werkgroep heeft het protocol van het UMCU nog niet. Deze zal worden opgevraagd (actie Rám Sukhai).

 

5. Vervolgprocedure

Het verslag van deze middag zal worden verspreid. Er is gelegenheid tot commentaar of aanvullingen hierop. De werkgroep zal alle besproken knelpunten bespreken, en een definitief raamwerk opstellen. Alle aanwezigen ontvangen de overwegingen voor prioritering en het raamwerk.

 

Als de conceptrichtlijn gereed is zal deze ter commentaar aan alle genodigden worden verstuurd, er is dan gelegenheid commentaar/suggesties te leveren. Dit commentaar wordt verwerkt in een voor autorisatie geschikte richtlijn. Autorisatie van de wetenschappelijke verenigingen in de kerngroep is nodig. Andere partijen krijgen de richtlijn ook ter informatie of ter autorisatie (procedures hiervoor verschillen per partij/vereniging). Naar verwachting zal de richtlijn tegen het einde van 2018 in commentaar gaan.

 

6. Sluiting

Iedereen wordt bedankt voor de komst en actieve participatie.