Implementatieplan

Voorafgaand aan het ontwikkelen van de richtlijn, bleek bij zorgverleners veel onduidelijkheid te bestaan over het te volgen beleid na de ingestie van corpora aliena. Daardoor werd het draagvlak voor de huidige richtlijn groot ingeschat. 

 

De doelen en belangen van de betrokkenen werden behartigd door de verschillende actief in werkgroep deelnemende partijen met hun achterban. Om de implementatie te bevorderen, hebben de actief in de werkgroep betrokken beroepsverenigingen vanaf het moment van ontwikkelen van de richtlijn hun achterban betrokken.

 

De betrokken beroepsverenigingen en andere partijen werden uitgenodigd deel te nemen in de knelpuntanalyse. 

 

Alle betrokken beroepsgroepen informeren na publicatie hun achterban over de huidige richtlijn, onder andere door middel van presentaties op nascholingen, congressen en symposia (o.a. de NVK, European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN)).

 

Het artikel met de definitieve richtlijn wordt ter publicatie aangeboden aan het NTvG.

De richtlijn zal tevens te vinden zijn in de Richtlijnendatabase en op de website van de NVK. We zullen ook een samenvatting ter publicatie aanbieden aan Huisarts en Wetenschap. Er wordt nagegaan of naast de huidige richtlijn ook een NHG Standaard ontwikkeld kan worden. We streven naar een aanpassing in huisartsen triagesystemen waarbij bevindingen uit de richtlijn worden opgenomen. Tevens is een patiëntenversie van de richtlijn vervaardigd in samenwerking met Stichting Kind en Ziekenhuis. 

 

De kwaliteitsindicatoren (zie de module ‘Anamnese ingestie corpus alienum’) zijn ook te gebruiken voor het meten voor en na implementatie van de huidige richtlijn.