Indicatoren

Relatie tot kwaliteit Terugdringen van complicaties na de ingestie van een

 knoopcelbatterij bij kinderen van 0-18 jaar na

 implementatie van deze richtlijn

 

Definitie Het percentage kinderen van 0-18 jaar dat een complicatie

 krijgt na de ingestie van een knoopcelbatterij

 

 Teller Kinderen van 0-18 jaar die een complicatie krijgen na de

 ingestie van een knoopcelbatterij

 Noemer Totaal aantal kinderen van 0-18 jaar met de ingestie van

 een knoopcelbatterij

In-/ exclusiecriteria Meldingen bij het Nederlands Signalerings Centrum

 Kindergeneeskunde

Type indicator Procesindicator

Kwaliteitsdomein Effectiviteit, patiëntgerichtheid, veiligheid

 

Achtergrond en variatie in kwaliteit van zorg

Bij Nederlandse professionals bestaat veel onduidelijkheid met betrekking tot het beleid na de ingestie van een corpus alienum bij kinderen. Na de ingestie van knoopcelbatterijen kunnen ernstige complicaties en mortaliteit optreden.

 

Mogelijkheden tot verbetering

Middels de huidige richtlijn bestaat er meer duidelijkheid en uniformiteit met betrekking tot het beleid na de ingestie van knoopcelbatterijen, waardoor het aantal complicaties daalt en de kosten van de zorg dalen.

 

Validiteit

Vanwege de ernstige complicaties en mortaliteit die kunnen optreden na de ingestie van een knoopcelbatterij geeft deze indicator een goed beeld van het niveau van de totale zorg voor kinderen na de ingestie van een knoopcelbatterij.

 

Betrouwbaarheid

De betrouwbaarheid is afhankelijk van adequate registratie. Aangezien het Nederlands Signalerings Centrum in januari 2018 een signalering startte, waarbij kinderartsen ingesties en eventuele complicaties kunnen melden, verwacht de werkgroep dat deze indicator op een betrouwbare wijze is te meten. Onder gelijkblijvende omstandigheden zal de indicator min of meer dezelfde resultaten opleveren.

 

Discriminerend vermogen

Aangezien er voldoende variatie in de praktijk lijkt te bestaan, verwacht de werkgroep dat de indicator ook voldoende tussen ziekenhuizen discrimineert.

 

Minimale bias / beschrijving relevante case-mix

Bij deze indicator dient rekening te worden gehouden met eerste-, tweede- en derdelijnssettingen, waartussen variatie in complicaties logischerwijs zal bestaan. Dit geldt tevens tussen ziekenhuizen met en zonder afdeling Intensive Care Kinderen en / of kinderchirurgische afdeling. Indien beleid na ingestie knoopcelbatterij niet in overleg met kinderarts of kinderarts MDL wordt ingezet, zullen we cases missen.

 

Registreerbaarheid / haalbaarheid registratie / tijdsinvestering

De gegevens voor deze indicator worden middels de registratie van het Nederlands Signalerings Centrum Kindergeneeskunde verzameld. Deze indicator heeft een lage registratielast.