Informatie voor ouders/verzorgers van kinderen met een Liesbreuk

Deze informatie is afkomstig van Erasmus MC en in detail aangepast door de werkgroep

 

Bij uw kind is een liesbreuk geconstateerd.

Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk is een open verbinding tussen de buikholte en de balzak (bij jongens) of naar de schaamlip (bij meisjes) via het lieskanaal. Dit is te herkennen doordat in de lies een zwelling zichtbaar is. Deze zwelling komt tevoorschijn als uw kind perst of huilt. De zwelling zakt weg als uw kind zich ontspant.

 

Oorzaak

Tijdens de ontwikkeling van de foetus in de baarmoeder ontstaat er een uitstulping van buikvlies in het lieskanaal. Langs deze weg zullen bij jongens in een latere fase in de ontwikkeling, de zaadbal en zaadstreng naar de balzak migreren. Bij meisjes ontstaat hierin een ophangband van de baarmoeder. De uitstulping van het buikvlies verdwijnt meestal voor de geboorte, als dit echter niet gebeurt kan er een waterzakbreuk dan wel een liesbreuk ontstaan. Als volledige verkleving achterwege blijft spreekt men van een liesbreuk. Hierdoor kan inhoud van de buik in de balzak zakken. Bij een waterzakbreuk is het kanaal voor het grootste gedeelte verkleefd, maar kan er nog wel vocht rond de zaadbal ontstaan.

 

Klachten

Over het algemeen heeft uw kind geen last van een liesbreuk, maar soms kan een liesbreuk gepaard gaan met onrust, pijnklachten, misselijkheid en braken. In uitzonderlijke gevallen kan er buikinhoud beklemd raken in de lies. Uw kind heeft dan een vaste zwelling in de lies en het lukt niet om deze weg te masseren. Ook kan uw kind huilerig, pijnlijk zijn. De buik kan opgezwollen raken en uw kind kan gaan spugen. Het kan zijn dat de darm beklemd zit in de liesbreuk en dit kan reden zijn om een spoedoperatie te verrichten om de darm te bevrijden. Als uw kind dit heeft, moet u met spoed contact opnemen met uw huisarts of met de eerste hulp.

 

Diagnose en onderzoek

De chirurg stelt de diagnose bij uw kind aan de hand van uw verhaal en het lichamelijk onderzoek. Aanvullend onderzoek is in het algemeen niet nodig. De behandeling van een liesbreuk is altijd operatief.

 

Opname

De operatie kan uitgevoerd worden in dagbehandeling of een kortdurende opname.

 

Operatie

De operatie wordt uitgevoerd onder algehele verdoving (narcose).

 

Afhankelijk van wat de chirurg met u heeft besproken, wordt de liesbreuk via een snee van ongeveer twee cm in de lies of met een kijkoperatie hersteld. Het kanaal van buikvlies (de liesbreuk) wordt in het lieskanaal met een hechting gesloten en daarna doorgeknipt, zodat het buikvlies zich hierna weer volledig in de buikholte terug kan trekken. Hierdoor kunnen de darmen dus niet meer door de liesbreuk in het lieskanaal zakken. Het lieskanaal en de huid worden gehecht en er worden hechtpleisters aangebracht. Bij een kijkoperatie wordt de liesbreuk vanuit de buikholte met een hechting gesloten.

 

Bij uw kind hoeft geen mat ingehecht te worden, omdat een liesbreuk bij kinderen een aangeboren afwijking is (het open kanaal had eigenlijk dicht moeten gaan voor de geboorte). Dit in tegenstelling tot volwassen, waar de liesbreuk ontstaan is doordat de spierlaag van de buikwand zwak is geworden en het buikvlies hier als het ware tussendoor zakt. Om deze zwakke spieren te versterken wordt dan een kunststof mat gebruikt.

 

Complicaties

De meeste kinderen herstellen probleemloos van deze operatie. Elke chirurgische ingreep kan echter bloeden en/of infecteren. Ook kan er op latere leeftijd opnieuw een breuk ontstaan (recidief). Omdat de zaadleiders en de vaten naar de testis over de liesbreuk lopen, dienen deze gespaard te worden.

 

Nazorg

Na de operatie is controle op de polikliniek niet noodzakelijk omdat de herstelperiode bijna altijd zonder problemen verloopt. Om het herstel van uw kind te bevorderen en zonder problemen te laten verlopen, houdt u zich aan de volgende instructies:

 

Wanneer u toch een nacontrole wenst op onze polikliniek, om welke reden dan ook, kunt u hiervoor een afspraak maken.