Implementatieplan

Inleiding

Dit plan is opgesteld ter bevordering van de implementatie van de richtlijn. Voor het opstellen van dit plan is een inventarisatie gedaan van de mogelijk bevorderende en belemmerende factoren voor het toepassen en naleven van de aanbevelingen. Daarbij heeft de richtlijnwerkgroep een advies uitgebracht over het tijdspad voor implementatie, de daarvoor benodigde randvoorwaarden en de acties die voor verschillende partijen ondernomen dienen te worden.

 

Implementatietermijnen en mogelijke barrières

Voor de meeste aanbevelingen geldt dat zij ofwel al geïmplementeerd zijn ofwel zij zo spoedig mogelijk overal nageleefd dienen en kunnen worden. Dat betekent dat zij komend jaar direct geïmplementeerd moeten worden en dat per medio 2020 dus iedereen aan deze aanbevelingen dient te voldoen. Hierbij geldt dat kennisnemen van de richtlijn voldoende is voor implementatie. Voor sommige aanbevelingen dient echter een langer implementatietermijn van drie jaar, of drie tot vijf jaar aangehouden te worden, wat dus betekent dat per medio 2022 of april 2024 iedereen aan deze aanbevelingen dient te voldoen. Dit heeft te maken door een gebrek aan middelen, vergoedingen en/of juiste organisatie. De implementatie van onderstaande aanbevelingen kent daarom een langere implementatietermijn.

 

Richtlijnmodule

Toelichting implementeerbaarheid

Klinisch neurologisch onderzoek

De aanbevelingen kunnen binnen een jaar geïmplementeerd worden.

Klinisch neurofysiologsch onderzoek

De implementatie van de aanbeveling wat betreft continue EEG-registratie behoeft extra toelichting. De werkgroep is zich ervan bewust dat nog niet alle ziekenhuizen dit kunnen faciliteren. Dit vergt investeringen in zowel personeel als materieel. De continue EEG-registratie kan dan ook worden opgevat als streefnorm, waarbij de werkgroep wil opmerken dat het streven zou moeten zijn dat dit binnen vijf jaar in alle hoog volume cardiologische interventie centra mogelijk is.

Beeldvormend onderzoek

De aanbevelingen kunnen binnen een jaar geïmplementeerd worden.

Biomarkers

De werkgroep is van mening dat het toepassen van Neuron Specifiek Enolase (NSE) binnen 3 jaar in alle centra dient te zijn geïmplementeerd. Op dit moment zijn er in Nederland maar twee centra die dit bepalen. Ziekenhuizen moeten dit lokaal opzetten, omdat de uitslag van de test snel beschikbaar moet zijn. Dit vergt materiele investeringen van laboratoria. Zij moeten technisch instaat zijn de test uit te voeren en te valideren. Lokale behandelaars moeten leren werken met uitkomsten van test bijvoorbeeld door middel van scholing.