Nieuwe versus oude richtlijn (2010)

In het algemeen is bij de herziening van deze richtlijn uitgegaan van de Richtlijnen voor richtlijnen (Medische richtlijnen 2.0). Met deze werkwijze is de beoordeling van de bewijskracht van EBRO naar GRADE aangepast en zijn de aanbevelingen directief geformuleerd. Als gevolg zijn de aanbevelingen dusdanig gewijzigd dat een overzicht van oude en nieuwe aanbevelingen niet van toegevoegde waarde is.

 

Per module wordt kort uitleg welke modules zijn herzien, welke niet en welke nieuwe module ontwikkeld is.

 

Module 1 Diagnostiek van acute knieletsels en module 4 Organisatie van zorg

De plaats van de MRI in het diagnostisch proces rond knieletsels komt aan de orde. De waarde van verschillende meniscustesten en MRI werd opnieuw bekeken. Ook de plaats van echografie werd geëvalueerd; echografie wordt steeds frequenter toegepast sinds technische ontwikkeling het mogelijk maken de knie en menisci te beoordelen. Omdat er steeds meer meniscushechtingen plaatsvinden, wordt de waarde van de MRI-artrografie bij persisterende klachten na een meniscus hechting of partiële meniscectomie uitgezocht. Ook werden de randvoorwaarden hoe een artroscopie van de knie uit te voeren opgenomen in de update van de richtlijn.

 

Module 2 Artroscopische behandeling van knieklachten en module 3 Nazorg bij artroscopische operaties aan knie

Bij de module artroscopische behandeling van knieklachten zijn 3 submodules uit de richtlijn van 2010 gehandhaafd. Er bleek in de afgelopen 8 jaar geen nieuwe literatuur beschikbaar die een andere zienswijze rechtvaardigde. Het betreft de artroscopie bij bacteriële artritis, artroscopie bij acute bandletsels van de knie en artroscopie bij tibiaplateaufracturen.

 

In de behandeling van meniscus letsels is de laatste 5 tot 8 jaar wel veel ontwikkeling gekomen. Er worden meer menisci gehecht en er worden minder degeneratieve meniscus letsels geopereerd. Er zijn een aantal gerandomiseerde studies verschenen waaruit bleek dat bij degeneratief meniscus letsel fysiotherapie in combinatie met pijnstilling vergelijkbare resultaten toonde als artroscopisch de partiële meniscectomie. Ook werden de submodules artroscopie bij patella luxatie, bij osteochondraal fracturen, bij patellafemoraal pijnsyndroom en bij artrose van de knie opnieuw tegen het licht gehouden.