Voorbeelden toepassing aanbeveling

Er is tenminste een arts (medisch beslisser) fysiek aanwezig op de SEH met minimaal twee jaar klinische werkervaring, waarvan tenminste één jaar poortspecialisme (of intensive care of anesthesiologie), en die – in het geval van een A(N)IOS - bekwaam geacht wordt door zijn supervisor[1].

 

Voorbeelden voor de praktijk

Uitgangspunt zou kunnen zijn om in teams te denken die 7x24 uur verantwoorde spoedzorg leveren in een ziekenhuis. Dit team kan bestaan uit aios, anios, specialisten, ziekenhuisartsen, SEH artsen. Al deze teamleden moeten minimaal 1 jaar ervaring hebben in een poortspecialisme met minimaal 2 jaar klinische ervaring. De teamleden beheersen allemaal de skills om een patient op te vangen.

 

UMC’s:

Van de verschillende poortspecialismen hebben de meeste AIOS het begin van hun opleiding in de perifere ziekenhuizen gevolgd en betreft het vervolg van de opleiding in het UMC vaak het laatste gedeelte van de opleiding, waarbij ze al >2 jaar werkzaam zijn. Daarnaast zijn er in de meeste UMCs specialisten op de SEH-werkvloer en/of SEH artsen werkzaam.

 

De invulling van de aanbeveling dat er 1 arts op de SEH over >2 jaar klinische werkervaring moet beschikken kan dan als volgt worden ingevuld:

 

STZ en grotere algemene ziekenhuizen

Van de verschillende poortspecialismen is er vaak een mix van AIOS en ANIOS werkzaam, waarbij de AIOS meestal in het begin van hun opleiding zitten en daarna naar het UMC gaan. Daarnaast zijn er in de meeste STZ ziekenhuizen en grotere algemene ziekenhuizen specialisten op de SEH-werkvloer en/of SEH artsen werkzaam.

 

De invulling van de aanbeveling dat er 1 arts op de SEH over >2 jaar klinische werkervaring moet beschikken kan dan als volgt worden ingevuld:

 

Klein algemeen ziekenhuis

Van de verschillende poortspecialismen zijn er geen AIOS, maar soms wel een aantal ANIOS aanwezig. Er zijn ziekenhuizen die de beschikking hebben over SEH artsen of ziekenhuisartsen, beide met een opleiding van 3 jaar, waarvan 1 jaar in een poortspecialisme. De specialist direct op de SEH-werkvloer zal minder makkelijk in te vullen zijn tenzij vanuit een groter team gedacht met poort-specialisten.

De invulling van de aanbeveling dat er 1 arts op de SEH over >2 jaar klinische werkervaring moet beschikken kan dan als volgt worden ingevuld:

 

[1] De werkgroep realiseert zich dat deze aanbeveling niet op korte termijn in alle ziekenhuizen geïmplementeerd kan zijn. Ziekenhuizen moeten dan ook voldoende tijd krijgen om dit te regelen. Er zijn meerdere manieren denkbaar om aan deze aanbeveling te kunnen voldoen, zoals een pool van poortspecialisten die bij toerbeurt dienst doen, of het inzetten van meer ervaren A(N)IOS op de spoedeisende hulp. Implementatietermijnen zouden afgesproken moeten worden na de business impact analyse die uitgevoerd wordt naar aanleiding van het Kwaliteitskader Spoedzorgketen.