Kennislacunes

Inleiding

Tijdens de ontwikkeling van de richtlijn fractuur-gerelateerde infecies (FRI) is systematisch gezocht naar onderzoeksbevindingen die nuttig konden zijn voor het beantwoorden van de uitgangsvragen. Een deel (of een onderdeel) van de uitgangsvragen is met het resultaat van deze zoekacties te beantwoorden, een groot deel echter niet. Door gebruik te maken van de evidencebased methodiek (EBRO) is duidelijk geworden dat op het terrein van FRI’s nog lacunes in de beschikbare kennis bestaan.

 

Kennislacunes

Inflammatieparameters in bloed

Er zijn weinig kwalitatief goede wetenschappelijke studies die antwoord geven op de vraag wat de diagnostische waarde is van het bepalen van inflammatieparameters voor een FRI.

 

Microbiologisch of pathologisch onderzoek

Er zijn weinig kwalitatief goede wetenschappelijke studies die antwoord geven op de vraag wat de diagnostische waarde is van microbiologisch en pathologisch onderzoek voor een FRI.

 

Beeldvormend onderzoek

Wat is de meest accurate diagnostische strategie voor het aantonen of uitsluiten van FRI’s en is deze strategie kosteneffectief?

--> Onderdeel van de kennisagenda NVvH

 

Chirurgische behandeling/verwijderen osteosynthese materiaal

Er werden geen wetenschappelijke studies gevonden over de optimale chirurgische behandeling na een FRI. Ook de timing van de verschillende interventies is onvoldoende onderzocht. Er is een aantal belangrijke lacunes in kennis waarnaar verder onderzoek gewenst is.

--> Onderdeel van de kennisagenda van de NVvH

 

Wekedelenmanagement

Er werden geen kwalitatief goede wetenschappelijke studies gevonden over het weke delenmanagement.

 

Antimicrobiële therapie

--> Onderdeel van de NVvH kennisagenda

 

Monitoren infectieparameters

Er zijn weinig kwalitatief goede wetenschappelijke studies over de diagnostische accuratesse van CRP, BSE en leucocytengetal voor het monitoren van het behandeleffect na een FRI.

 

Er zijn geen kwalitatief goede wetenschappelijke studies over de diagnostische accuratesse van procalcitonine voor het monitoren van het behandeleffect na een FRI.

 

Organisatie van zorg

Kan een landelijke registratie bijdragen aan de kwaliteit van zorg bij FRI?

--> Onderdeel van de NVvH kennisagenda