Notulen Invitational conference FRI

Notulen Invitational conference richtlijn Fractuur-gerelateerde infecties

Woensdag 28 september 2016, 16.00-18.00 uur, Domus Medica, Utrecht.

 

Aanwezigen:

Aanwezig namens de richtlijnwerkgroep: Dr. M.F. Termaat (de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, voorzitter), Drs. V.M. de Jong (de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, vice-voorzitter), Dr. T. de Jong (de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie), Drs. J.A.P. Geurts (Nederlandse Orthopaedische Vereniging), Dr. I.J.B. Spijkerman (de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie) H. Kooijmans, MSc (Kennisinstituut van Medisch Specialisten), Dr. W.A. van Enst (Kennisinstituut van Medisch Specialisten)

 

Genodigd voor Invitational: M. Backer (Kenniscentrum Wondzorg), Wendy Groetelaers (Kenniscentrum Wondzorg), Paul van Leeuwen (Nefemed/Johnson&Johnson), Peter Pilot (Nefemed), Peter Croughs (de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie), Lisette Goudzwaard (Verpleegkundige & Verzorgende Nederland), Monique Meijer (Nefemed/Smith & Nephew)

 

Genodigd maar niet aanwezig: De Nederlandse Internisten Vereniging, de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde, de Nederlandse Vereniging voor Radiologie, de Vereniging Artsen Laboratoriumdiagnostiek, de Nederlandse vereniging Klinische Geriatrie, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, Koepels van zorginstellingen (NVZ, NFU, STZ, ZKN), Nederlands Huisartsen Genootschap, Patiëntenvereniging(en)/Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, Zorginstituut Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, DBC-onderhoud, Lareb, MediRisk, de Landelijke vereniging van intensivisten, De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende hulp artsen, Verenso

 

1. Opening

Hedwig Kooijmans opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Ze neemt de agenda door en licht kort het doel van de vergadering toe alsmede de rol van het Kennisinstituut in de ontwikkeling van de richtlijn Infectie na osteosynthese.

 

2. Doel van de richtlijn

Frank Termaat is namens de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde afgevaardigd als voorzitter van de te ontwikkelen richtlijn. Frank geeft kort een toelichting op het doel en het onderwerp van de richtlijn. Het doel is het ontwikkelen van een evidencebased richtlijn voor de diagnostiek en behandeling voor patiënten met een fractuur-gerelateerde infectie. Een evidencebased richtlijn zal bijdragen aan meer uniformiteit in de behandeling en zal waardevol zijn om toegewijde chirurgen en andere gerelateerde zorgverleners te ondersteunen bij een effectieve en veilige behandeling.

 

3. Proces richtlijnontwikkeling

Het proces van richtlijnontwikkeling zoals het Kennisinstituut deze uitvoert sluit aan op ‘Medisch specialistische richtlijnen 2.0. Hedwig licht de verschillende stappen in de ontwikkeling van de richtlijn toe. Hedwig presenteert de huidige samenstelling van de werkgroep. In de richtlijn worden tien uitgangsvragen uitgewerkt. De ontwikkeling van de conceptrichtlijn zal ruim één jaar duren. In december 2017 wordt de conceptrichtlijn ter commentaar aangeboden aan alle partijen die zijn uitgenodigd voor de Invitational conference.

 

4. Concept afbakening en inhoudelijke hoofdlijnen richtlijn

Het doel tijdens de Invitational is het verzamelen van input van verschillende partijen om uiteindelijk een complete richtlijn op te stellen. Hierbij wordt rekening gehouden met wat de stakeholders belangrijk vinden en wat er leeft. Hier zal bepaald worden welke punten wel en welke niet worden meegenomen in de richtlijn. Het conceptraamwerk voor de richtlijn werd tijdens de Invitational met de aanwezige partijen besproken:

Naar aanleiding van de presentatie vroeg Ingrid Spijkerman zich af wat de reden is dat de richtlijn niet de norm beschrijft waaraan de minimumkwaliteit van zorg moet voldoen. Daarbij vraagt zij zich af of de aanbevelingen die uit de richtlijn niet als vereiste zorg worden overgenomen door het zorginstituut. Annefloor van Enst geeft aan dat dit samenhangt met de formulering van de aanbevelingen. Aanbevelingen geven richting. Maar als er een behandeling wordt opgelegd in de aanbeveling dan wordt deze overgenomen door het zorginstituut of zorgverzekeraars. Bijvoorbeeld als er in de formulering ‘moeten’ staat.

 

Afbakening

Na de introductie van Frank Termaat werd de afbakening van de richtlijn besproken. Er werd besproken wat wel of niet moet worden opgenomen in de richtlijn.

 

Jan Geurts vraagt zich af of zowel intra-articulaire fracturen als extra-articulaire fracturen worden opgenomen in de richtlijn. Want als intra-articulaire fracturen worden beschreven dan ontkom je er niet aan om protheses ook op te nemen in de richtlijn. Hij vraagt zich af hoe je dit gescheiden kunt houden. Frank Termaat geeft aan dat de richtlijn specifiek bedoeld is voor fractuur-gerelateerde infectie.

 

Ingrid Spijkerman geeft aan dat je expliciet de doelgroep moet beschrijven. Bijvoorbeeld dat de richtlijn is gericht op volwassenen en dat posttraumatische osteomyelitis gerelateerd moet zijn aan osteosynthese.

 

Wendy Groetelaers geeft aan dat in de richtlijn duidelijk moet worden beschreven wie de regie heeft bij infectie na osteosynthese.

 

Daarbij geeft Ingrid Spijkerman aan dat er een duidelijke definitie moet worden gegeven wat een fractuur-gerelateerde infectie is. Verder geeft Peter Croughs aan dat helder geformuleerd moet worden wat er onder een positieve kweek wordt verstaan.

 

Tim de Jong stelt voor om aangezichtsfracturen niet op te nemen in de richtlijn. Frank Termaat zegt dat hij ook geen wervelfracturen opneemt in de richtlijn. Jan Geurts geeft daarbij aan dat wervelfracturen een in situ behandeling is en daarom niet van toepassing op deze richtlijn.

 

Conceptuitgangsvragen

Na de afbakening zijn de conceptuitgangsvragen van de richtlijn per onderwerp ter discussie gesteld.

 

Preventie

Ingrid Spijkerman geeft aan dat de module preventie mogelijk een te groot onderwerp is voor deze richtlijn. Daarnaast zijn er al veel richtlijnen over dit onderwerp beschikbaar. Misschien dat er enkel specifieke preventiemaatregelen voor fractuur-gerelateerde infecties moeten worden beschreven. Andere genodigden tijdens de Invitational stemmen hiermee in.

 

Wendy Groetelaers geeft aan dat vacuümtherapie op dit moment meestal wordt toegepast. Echter is dit erg belastend en de effectiviteit ten opzichte van andere behandelingen wordt op dit moment ter discussie gesteld.

 

Antibiotic loaded cement wordt nu ook gebruikt als profilax specifiek voor osteomyelitis.

 

Peter Pilot geeft aan dat er in de toekomst materiaal met desinfectie mogelijkheden op de markt komt. Maar dat deze ontwikkelingen nog niet zo ver zijn. Frank Termaat geeft aan dat nog veel experimenteel onderzoek wordt gedaan op dit gebied.

 

Diagnostiek

De aanwezigen geven aan dat de prioriteit van de richtlijn bij diagnostiek en behandeling ligt.

 

Ingrid Spijkerman geeft aan dat er een goede beschrijving moet komen van infectieparameters en optimaal microbiologisch onderzoek.

 

Peter Croughs geeft aan dat deze richtlijn naar de prothesiologie kan verwijzen. In deze richtlijn wordt het beleid waarbij op vijf verschillende plekken een biopt genomen moet worden om de infectie te diagnosticeren, duidelijk wordt beschreven. Vincent de Jong geeft aan dat dit een kritiek punt is waarin de werkgroep zich zal moeten verdiepen. Frank Termaat vraagt zich af of bij acute infecties het beleid hetzelfde is? Wanneer accepteer je het dat het om een infectie gaat?

 

Daarnaast is er discussie over wie de regie heeft bij infectie na osteosynthese. Wendy Groetelaers geeft aan dat patiënten met een acute infectie die gezien worden op de poli of zijn opgenomen meestal niet gemist worden. Vooral patiënten waarbij het osteosynthesemateriaal langer blijft zitten, zijn lastig te vangen voor de optimale zorg.

 

Ingrid Spijkerman geeft aan dat als er postoperatief een open wond is door osteosynthese, dan mag de huisarts dit niet behandelen maar moet doorverwijzen naar de tweede lijn.

 

Jan Geurts stelt der discussie of patiënten met fractuur-gerelateerde infecties doorverwezen moeten worden naar gespecialiseerd centrum. Vincent de Jong geeft aan dat de regio hierover afspraken moet maken.

 

Behandeling

Antibiotica en chirurgische behandeling staan los van elkaar beschreven in de uitgangsvragen. Echter worden zij in de praktijk vaak samen uitgevoerd.

 

Ingrid Spijkerman geeft aan dat de duur van intraveneuze therapie en optimale behandeling met antibiotica moet worden beschreven. Hier moet expliciet niet naar de prothesiologie worden verwezen.

 

Tim de Jong geeft aan dat juist chronische osteomyelitis te laat bij de plastische chirurgie terecht komt. Er zal sneller moeten worden doorverwezen.

 

Frank Termaat benadrukt dat het doel van de behandeling consolidatie van de fractuur is. Vincent de Jong geeft daarbij aan het dat het een reflex is om al het osteosynthese materiaal weg te halen. Daarbij geeft Jan Geurts aan dat het ook een reflex is om direct antibiotica te geven.

 

Frank Termaat geeft daarbij aan dat mensen met een fractuur-gerelateerde infectie door een ervaren staflid moeten worden gezien. Door AIO’s of jonge klare specialisten worden deze infecties vaak gemist.

 

Prioritering onderwerpen richtlijn

Ter afronding van de knelpuntanalyse vraagt Hedwig Kooijmans aan alle genodigde welke onderwerpen van de richtlijn prioriteit moeten krijgen en welke onderwerpen niet in de richtlijn moeten worden opgenomen.

 

Paul van Leeuwen geeft aan dat diagnostiek en behandeling een heel belangrijk onderdeel is van de richtlijn.

 

Tim De Jong geeft aan dat er aandacht moet zijn voor het weke delen management en het multidisciplinair team dat nodig is voor de zorg bij infectie na osteosynthese. Tim geeft aan dat profilax te groot is om te worden opgenomen in de richtlijn.

 

Ingrid geeft ook aan dat diagnostiek en behandeling prioriteit moeten krijgen in de richtlijn. Daarbij vraagt zij zich af of er een vraag moet worden opgenomen over de financiën van de behandeling.

 

Peter Craughs sluit zich aan bij dat diagnostiek prioriteit moet krijgen in de richtlijn.

 

Monique Meijer geeft aan dat profilax een belangrijk onderwerp is. Daarbij geeft zij aan dat dit wellicht een te groot onderwerp is om in deze richtlijn te bespreken. Misschien is het wel het advies om dit in een andere richtlijn te bespreken. Daarbij geeft ook Monique aan dat diagnostiek en behandeling prioriteit moeten krijgen in de richtlijn.

 

Marian Backer prioriteert de diagnostiek bij infectie na osteosynthese. Daarbij benadrukt ze dat vacuümtherapie heel belastend kan zijn.

 

Wendy Groetelaers geeft aan dat de regie van de behandeling van een fractuur –gerelateerde infectie heel belangrijk is. Daarbij geeft Wendy aan dat ze bang is dat mensen met een infectie te lang blijven bij wondexpertisecentra die niet deze expertise hebben.

 

Lisanne Goudzwaard geeft aan dat het samenwerken in een multidisciplinair team een belangrijk onderdeel moet zijn in de richtlijn. Daarbij vindt zij het ook belangrijk dat het helder is wie de regie heeft rondom de zorg bij infectie na osteosynthese.

 

Tot slot, geeft Peter Pilot aan dat veel vernieuwende ontwikkelingen ook door richtlijnontwikkeling vertraagd kunnen worden.

 

5. Rondvraag

Er zijn geen vragen bij de rondvraag.

 

6. Sluiting

De voorzitter bedankt iedereen voor zijn/haar aanwezigheid, de constructieve input en de nuttige bijeenkomst.