Patiënteninformatie SAB

Staphylococcus aureus bacterie en bloedbaaninfectie

 

Staphylococcus aureus komt veel voor
Veel mensen dragen de bacterie Staphylococcus aureus bij zich. Vaak in de neus, soms in de darmen. Meestal veroorzaakt deze bacterie geen problemen.

Als de huid beschadigd is, kan de bacterie infecties veroorzaken. Ook bij wonden, bijvoorbeeld na een operatie, kan Staphylococcus aureus voor infecties zorgen. De bacterie is de meest voorkomende oorzaak van wondinfecties na operaties. De meeste infecties zijn niet ernstig en gaan na behandeling over.

 

Sommige infecties zijn ernstig
Soms veroorzaakt de bacterie wel een ernstige infectie. Bijvoorbeeld van de huid, botten, gewrichten (zoals knie of heup), longen en hartkleppen.

 

Een bloedbaaninfectie is gevaarlijk
De bacterie kan ook een infectie in de bloedbaan veroorzaken: Staphylococcus aureus bacteriëmie. Dan kan de bacterie zich verspreiden door het lichaam. Zo kan op verschillende plaatsen een infectie ontstaan. De patiënt krijgt dan hoge koorts, is soms verward en heeft een lage bloeddruk. Dit gebeurt vaak heel snel en kan gevaarlijk zijn. Eén op de vijf mensen overlijdt hieraan.

 

Drieduizend Nederlanders krijgen een ernstige infectie
Tussen de 20 en 40 procent van de Nederlanders zijn drager van de Staphylococcus aureus. Elk jaar krijgen ongeveer drieduizend mensen een ernstige infectie waarbij de bacterie in de bloedbaan wordt gevonden.

 

De diagnose gebeurt door bloedonderzoek
Om zeker te weten dat deze bacterie de oorzaak is van een infectie moet een bloedkweek worden gedaan, een uitgebreid bloedonderzoek in het laboratorium. Deze bloedkweek wordt na een paar dagen opnieuw gedaan. Dan wordt duidelijk of de bacterie verdwijnt door de behandeling. Er wordt vaak ook onderzoek gedaan naar het hart en andere organen, omdat de bacterie daar voor ernstige problemen kan zorgen. Welk onderzoek wordt gedaan hangt af van de klachten.

 

De infectie wordt behandeld met antibiotica
Als de patiënt ernstig ziek is door een infectie met de bacterie wordt hij of zij meestal in het ziekenhuis opgenomen. Ook als de bacterie zich in de bloedbaan bevindt, wordt de patiënt opgenomen.

Een infectie wordt behandeld met antibiotica (penicilline). Soms is daarnaast een operatie nodig, bijvoorbeeld om pus weg te halen. De antibioticakuur wordt met een infuus gegeven en duurt minstens veertien dagen. Als de infectie zich verspreid heeft naar andere organen zoals de hartkleppen, moet er langer worden behandeld.

 

Er is extra risico bij kunstmateriaal in het lichaam
Staphylococcus aureus hecht zich snel aan kunstmateriaal in het lichaam, bijvoorbeeld een infuus, maar ook een kunstgewricht, kunstklep, kunststof bloedvat of pacemaker. Het risico op een infectie is dan groter.

Ook voor mensen met weinig weerstand is de bacterie gevaarlijk. Zij worden sneller ernstig ziek.

 

Besmetting is moeilijk te voorkomen
Doordat de bacterie op veel plaatsen aanwezig is, is besmetting bijna niet te vermijden. Je kunt jezelf besmetten maar je kunt ook worden besmet door een ander. In het ziekenhuis is de kans op besmetting groter.

Bij veel mensen wordt een infectie met deze bacterie nog te laat herkend. Dat zorgt ervoor dat de infectie ook niet goed wordt behandeld. De kans op ernstige problemen is daardoor groter.