Kennislacunes

De waarde (gunstige en ongunstige effecten) van IA injecties met corticosteroïden en bloedplaatjes is onvoldoende onderzocht, er is dringend behoefte aan goed opgezette (laag risico op bias) RCT’s van voldoende omvang. Eveneens is nader onderzoek nodig naar eventuele nadelige effecten van IA injecties met corticosteroïden op het kraakbeen (zie McAlindon 2017). De doelmatigheid van IA corticosteroidinjecties bij artrose is onbekend; een goede kosten-effectiviteitsstudie is daarom zeer gewenst.

De studies met betrekking tot relatieve voorgeschreven rust de eerste 24 uur na een IA corticosteroidinjectie voor een langer aanhoudend effect zijn oud en hebben geen betrekking op artrosepatiënten. Een studie naar de voordelen van deze rust na een IA injectie met corticosteroïden bij artrosepatiënten is daarom noodzakelijk.

Daarnaast vraagt het feit dat ook intramusculaire injecties met corticosteroïden klinisch relevante effecten genereren bij patiënten met heupartrose (Dorleijn 2018) om toekomstige studies die een IA injectie met corticosteroïden vergelijken met een IM injectie bij patiënten met artrose.

Op basis van theoretische overwegingen zijn betere effecten te verwachten van een IA injectie met corticosteroïden bij personen met artrose die zich presenteren met inflammatoire tekenen of symptomen; hier is nog maar weinig onderzoek naar gedaan en een meta-analyse kon dit hierdoor niet aantonen (van Middelkoop 2016). Studies naar voorspellers voor behandelsucces bij IA injecties zijn daarom belangrijk.

De studies naar het verhoogde risico op een prothese-infectie na het plaatsen van een gewrichtsprothese bij een IA injectie het jaar voorafgaand aan de operatie zijn niet eenduidig; deels vanwege de confounders die aanwezig kunnen zijn bij dergelijke studies, maar ook vanwege de onduidelijkheid welk product werd toegediend tijdens de IA injectie, en vanwege onvoldoende statistische power van de studies (te geringe studieomvang en te gering aantal events). Alleen omvangrijke registratiestudies van goede kwaliteit kunnen dit kennishiaat oplossen.