Begrippenlijst

Bloeddruk: Dit is bloeddruk gemeten in de spreekkamer. Als de bloeddruk gemeten moet worden met een specifieke methode, staat dit nadrukkelijk aangegeven.

 

BMI: Body Mass Index (kg/m2) is het lichaamsgewicht (in kilogrammen) gedeeld door lichaamslengte (in meters) in het kwadraat.

 

Cardiovasculair risicoprofiel: Een overzicht van factoren die een verhoogd risico geven op hart- en vaatziekten. Deze factoren worden vastgesteld door middel van anamnese, lichamelijk onderzoek en laboratoriumonderzoek.

 

Dyslipidemie: Verhoogde of verlaagde plasmaconcentratie van lipiden (met name LDL-cholesterol en/of HDL-cholesterol en/of triglyceriden).

 

Familieanamnese voor premature hart- en vaatziekten: een fatale of niet-fatale hart- en vaatziekten in een eerstegraads mannelijk familielid van 55 jaar of jonger of een eerstegraads vrouwelijk familielid van 65 jaar of jonger.

 

Kwetsbare ouderen: Zie Algemene inleiding over (Kwetsbare) ouderen voor de definitie.

 

Obesitas: een BMI ≥ 30 kg/m2.

 

Pakjaren: Pakjaren worden berekend als het product van het aantal jaren dat iemand gerookt heeft en het (gemiddelde) aantal pakjes per dag gedurende die jaren. Het aantal pakjaren van iemand die 40 jaar lang 1 pakje per dag rookt en iemand die 20 jaar lang 2 pakjes per dag rookt is dus hetzelfde: 40.

 

Psychosociale risicofactoren: factoren binnen het psychologische of sociale domein die het risico op hart- en vaatziekten kunnen verhogen. Voorbeelden zijn: lage socio-economische status, (gedefinieerd als laag opleidingsniveau, laag inkomen, het hebben van een baan met een lage status), het wonen in een achterstandwijk, geïsoleerd leven of geen contact hebben met anderen, stress op het werk of gebrek aan een sociaal netwerk.

 

Reclassificatie: Het op basis van additionele informatie over risicofactoren het in een andere risicocategorie indelen van een individu (bijvoorbeeld van hoog risico naar zeer hoog risico of van hoog risico naar laag tot matig verhoogd risico).

 

Risicoschatting: Een schatting van het sterfterisico op hart- en vaatziekten voor de komende 10 jaar. De schatting is gebaseerd op het risico uit de SCORE-tabel en op eventueel aanwezige risicoverhoogde aandoeningen/factoren .

 

Sedentaire leefstijl: Een leefstijl met meer dan 8 uur per dag zitten.

 

Time-to-benefit: de tijd totdat er een significant voordeel is geobserveerd van de onderzochte therapie ten opzichte van de controlegroep bij deelnemers.

 

Verhoogde bloeddruk: Een bloeddruk is verhoogd bij een systolische druk hoger dan 140 mmHg.