Voorbeeld logistiek plan monitoring GI endoscopen

Voorbeeld van een logistiek plan microbiologische monitoring hoog-risico gastro-intestinale endoscopen

 

Alle aanwezige hoog-risico gastro-intestinale endoscopen worden gedurende één week gekweekt. Hiermee wordt getracht het reinigings- en desinfectieproces met gelijkblijvende omstandigheden te analyseren. Elk centrum dient conform het kwaliteitssysteem de gehele procedure te beschrijven in een Standard Operation Procedure (SOP). In Nederland voeren 74 ziekenhuizen ERCP procedures uit waarvoor de centra gemiddeld 3 (IQR 2-4) duodenoscopen gebruiken. Enkele grotere endoscopiecentra gebruiken tot 6 duodenoscopen. Een gedeelte van de ERCP centra voert daarnaast ook EUS procedures uit met gemiddeld 2 (IQR 1-2) lineaire echo-endoscopen. In de praktijk worden dus tijdens een microbiologische monitoring 2 tot 9 endoscopen gekweekt.

 

Moment van bemonstering

Endoscopen hoeven na afname van kweken niet in quarantaine gehouden te worden. Indien het bemonsteren aseptisch is uitgevoerd mogen endoscopen direct erna gebruikt worden voor endoscopische procedures of mogen zij de droogkast in en hoeven zij niet opnieuw gereinigd en/of gedesinfecteerd te worden. Als de endoscopen niet onmiddellijk gebruikt worden, is reiniging en desinfectie en met name drogen wel geïndiceerd. Een SOP die de aseptische procedure beschrijft, dient aanwezig te zijn en te worden gevolgd waardoor contaminatie van de te kweken endoscoop verwaarloosbaar wordt. Mocht de bemonstering onverhoopt niet aseptisch verlopen dan zal wel tot desinfectie moeten worden overgegaan.

 

Medewerkers

De kweekafname wordt uitgevoerd door een team van twee medewerkers:

  • Beide medewerkers zijn getraind in aseptische monsterafname, bijvoorbeeld: getrainde Deskundige Infectiepreventie, getrainde endoscopieverpleegkundige, getrainde desinfectiemedewerker of getrainde DSRD.
  • Minimaal één medewerker is getraind in de dagelijkse omgang met endoscopen om beschadigingen aan de endoscoop te voorkomen.
  • Bijvoorbeeld: endoscopieverpleegkundige of desinfectiemedewerker.

 

Ruimte

Om omgevingscontaminatie te voorkomen dient de bemonstering plaats te vinden in een aparte schone ruimte. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Uitgifteruimte voor schone endoscopen / opslagruimte met droog- en bewaarkasten.
  • Schone ruimte van de endoscopendesinfectoren indien er gebruik wordt gemaakt van ruimtelijke scheiding.

 

De volgende ruimten komen niet in aanmerking voor het afnemen van kweken:

  • Endoscopiebehandelkamer
  • Ontvangstruimte voor vuile endoscopen
  • Ruimte ten behoeve van reiniging en desinfectie / Vuile ruimte indien er gebruik wordt gemaakt van ruimtelijke scheiding.