Notulen Invitational conference MCI

Invitational conference Addendum Mild Cognitive Impairment bij de richtlijn dementie

 

Datum: 13 juni 2016

Tijd: 16.00-17.00 uur

Locatie: Domus Medica, Utrecht

 

Aanwezig: W. Vink (ActiZ); A. Bruijs (Alzheimer NL); T. Wiersma (NHG); B.A. Schmand (NIP); L. Joosten (NIP); H.L. Koek (NVKG); P. Scheltens (NVN); G. Roks (NVN); L. Breuning (NVvP); M. Vernooij (NVvR); M. van Eijk (V&VN); H. de Vaan (Zorginstituut NL); V. Vennemann (Zorgverzekeraars NL)

 

Afgemeld: J. Willems (NIV); S. Landa (Zorginstituut NL); F. Gillissen (V&VN)

 

Genodigd maar niet aanwezig: IGZ, NVZ, NFU, STZ, ZKN, NPCF, NVKC, NVLKNF, NVZA, KNMP, Verenso, CSO, Nefarma, Mezzo, Vilans

________________________________________________________________________

Opening

Philip Scheltens opent de Invitational Conference en heet iedereen van harte welkom.

Voorstelronde

De aanwezigen stellen zich even kort voor.

 

Toelichting doel van de bijeenkomst en proces richtlijnontwikkeling

Doel van de middag is het verzamelen van input van verschillende partijen om uiteindelijk een compleet addendum MCI bij de richtlijn dementie op te stellen. Hierbij wordt rekening gehouden met wat de stakeholders belangrijk vinden en wat er leeft. Aan de hand van de verzamelde input zal de werkgroep in een later stadium het definitieve raamwerk van het addendum besluiten en dus welke knelpunten wel en welke niet worden meegenomen in het addendum.

 

De doelstelling is het ontwikkelen van een multidisciplinaire, helder afgebakend addendum MCI binnen de richtlijn dementie, waarin de patiënt centraal staat.

 

Janneke Hoogervorst geeft een toelichting bij het richtlijnontwikkelproces.

 

Impact probleem MCI en richtlijn

In de multidisciplinaire richtlijn dementie (2014) is ervoor gekozen om MCI buiten beschouwing te laten. Voor de clinicus practicus die werkt op een geheugenpoli betreft dit echter een grote groep patiënten. MCI is een lichte cognitieve stoornis waarbij iemand objectieve problemen heeft met het geheugen of een andere hersenfunctie, zonder interferentie in het dagelijks leven. Traditioneel wordt MCI gezien als een ‘stadium’ tussen normale veroudering en dementie in. De relevantie van het concept wordt bepaald door de hoge kans op dementie in deze groep. Ook worden patiënten met MCI in toenemende mate behandeld met cholinesteraseremmers in de ons omringende landen.

 

Bespreken raamwerk & prioriteiten (afbakening en inhoudelijke hoofdlijnen van de richtlijn)

Samenstelling werkgroep

In de eerste werkgroep bijeenkomst, voorafgaand aan deze Invitational, is besloten om de het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) toe te voegen aan de werkgroep. Het Kennisinstituut zal dit naar het NIP communiceren.

 

Vanuit het NHG wordt gevraagd waarom er geen huisarts afgevaardigd is in de werkgroep, omdat dit addendum grotendeels mensen betreft die zelfstandig thuis wonen en de huisarts hier een belangrijke rol kan spelen. Toegelicht wordt dat er keuzes gemaakt moesten worden voor de verdeling in de werkgroep, en dat er gezien de beperkte omvang van het addendum en het beschikbare budget een beperkt aantal werkgroepleden zitting kan nemen in de werkgroep. Met een kleinere werkgroep is het bovendien makkelijker om het richtlijnproces zo efficiënt mogelijk te doorlopen. Er is voor gekozen om de kerngroep van wetenschappelijke verenigingen betrokken bij de richtlijn dementie ook voor dit addendum te vragen. NHG zal gevraagd worden mee te lezen gedurende de ontwikkeling van het addendum.

 

Conceptuitgangsvragen

De conceptuitgangsvragen uit het raamwerk worden kort toegelicht. Daarna krijgen de aanwezigen de mogelijkheid om hierop te reageren, toevoegingen te geven of suggesties voor aanpassingen te doen.

 

Definities

 

Diagnostiek: diagnose

 

Biomarkers

 

Behandeling

 

 

Rondvraag knelpunten

Tenslotte wordt geïnventariseerd of er aanvullende knelpunten zijn die nog niet in het raamwerk zijn opgenomen. De volgende aanvullende punten komen in de discussie aan de orde:

 

 

Vervolgprocedure

De notulen van deze avond worden verspreid, en er is gelegenheid tot commentaar of aanvullingen hierop. De werkgroep zal alle besproken knelpunten bespreken, en een prioritering moeten maken (voor de richtlijn is maar beperkt budget en tijd beschikbaar, dus er zal een keuze gemaakt moeten worden). Met deze prioritering wordt het raamwerk voor de richtlijn aangepast. Alle aanwezigen ontvangen de overwegingen voor prioritering en het raamwerk.

 

Als de conceptrichtlijn gereed is zal deze ter commentaar aan alle genodigden worden verstuurd, er is dan gelegenheid commentaar/suggesties te leveren. Dit commentaar wordt verwerkt in een voor autorisatie geschikte richtlijn. Autorisatie van de wetenschappelijke verenigingen in de kerngroep is nodig. Andere partijen krijgen de richtlijn ook ter informatie of autorisatie vastgesteld (procedures hiervoor verschillen per partij/vereniging).

 

Sluiting

Iedereen wordt bedankt voor de komst en actieve participatie.