Algemene inleiding

G.E. van der Kraaij, Ph.I. Spuls

 

Van psoriasis is bekend dat in principe geen genezing mogelijk is en dat patiënten een levenslange behandeling nodig kunnen hebben. De keuze voor een bepaalde behandeling is afhankelijk van:

               

Dermatologen hebben een breed arsenaal aan behandelingsmogelijkheden:

 

Naast monotherapieën zijn verschillende combinaties van lokale, licht- en systemische therapieën mogelijk. De behandeling kan poliklinisch, klinisch, in dagbehandelingscentra of thuis worden gegeven.

 

Aanleiding

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) streeft een modulaire herziening van richtlijnen na. Door een modulaire inrichting van de richtlijnen beoogt de NVDV de richtlijnen zo goed mogelijk te onderhouden.

 

In 2015-2017 heeft een gedeeltelijke herziening van de richtlijn Psoriasis plaatsgevonden. Deze herziening werd noodzakelijk geacht vanwege het feit dat de laatste versie van de richtlijn uit 2011 stamt en er nieuwe ontwikkelingen waren wat betreft de monitoring en doseringen van bestaande behandelingen (update van de modules ‘Methotrexaat’, ‘Fumaarzuur’, ‘Etanercept’, ‘Adalimumab’, ‘Ustekinumab’, ‘Infliximab’, ‘Serumspiegel- en antistofbepaling bij biologics’) en de komst van nieuwe systemische behandelmogelijkheden (module ‘Secukinumab’ en ‘Apremilast’). [Richtlijn Psoriasis 2011, Zweegers 2014]

 

Daarnaast is gekozen om de module ‘Psoriasis bij kinderen’ in zijn geheel te herzien, evenals de module ‘Kwaliteit van leven en behandeltevredenheid bij psoriasis’. In samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) is de module ‘Artritis psoriatica’ aan de richtlijn toegevoegd. Tevens zijn er modules over biosimilars, combinatiebehandeling met biologics, en zwangerschap opgenomen.