Kennislacunes

Er is veel klinisch onderzoek beschikbaar op het gebied van diagnostiek en behandelmethoden betreffende wondzorg. Echter ontbreekt het aan wetenschappelijk onderzoek in de vorm van RCT’s en systematische reviews, bijvoorbeeld over oorzaken waardoor wonden niet (voldoende) genezen en de effectiviteit van bepaalde verbandmiddelen. Andere kennislacunes die benoemd kunnen worden op het gebied van multidisciplinaire, gespecialiseerde wondzorg zijn het bestaan van specifieke kwaliteit-van-leven-vragenlijsten voor patiënten met wonden, welke vorm van compressietherapie het meest effectief is en hoe de compliance verhoogd kan worden, wat het effect is van leefstijladviezen, welke opleidingsstructuur/scholing zorgt voor de beste zorg dicht bij de patiënt en hoe de kwaliteit van de zorg gemeten dient te worden. Daarnaast is er meer onderzoek nodig naar de organisatie van (multidisciplinaire, gespecialiseerde) wondzorg.

 

Het doel van het identificeren van kennislacunes en het gebrek aan onderzoek/bewijs is het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van multidisciplinaire, gespecialiseerde wondzorg waardoor de zorg kwalitatief beter wordt. Goede zorg is het leveren van kwaliteit van zorg waardoor de kwaliteit van leven van de patiënt verbetert en kosten dalen (Øvretveit, 2009).

 

Richtlijnen

Ook zijn niet voor alle aandoeningen medisch-specialistische richtlijnen of standaarden beschikbaar die goede (wond)zorg beschrijven. De werkgroep benoemt hieronder twee voorbeelden: