Kennislacunes

In het kader van aanvullende diagnostiek van een rectus diastase zal toekomstig onderzoek zich vooral moeten richten op evaluatie van klinimetrische eigenschappen zoals de reproduceerbaarheid (test-hertest en intra- en interbeoordelaarsbetrouwbaarheid) en de responsiviteit (mate waarin veranderingen van de rectus diastase zijn vast te stellen na behandeling) van de volgende meetinstrumenten: meetlint  en/of schuifmaat, met echo als referentietest.

 

Toekomstig onderzoek zal zich meer moeten richten op patiënt-relevante uitkomsten van chirurgische en conservatieve behandeling van een rectus diastase, zoals kwaliteit van leven, zowel wat de somatische als psychische aspecten betreft,  en werk-verzuim. Belangrijk is ook aandacht te schenken aan effect modificatie. Denk hierbij aan onder meer aan sekse, leeftijd, comorbiditeit, mate van rectus diastase.

 

Onderzoek naar de relatieve (kosten-)effectiviteit van reven met een additioneel matje versus reven zonder additioneel matje waarbij ‘patient reported outcome measures’ zoals kwaliteit van leven, optreden recidief, centraal staan, is zeer gewenst.