Algemene inleiding

Aanleiding voor het maken van het addendum

Herstellen van een rectus diastase als onderdeel van abdominoplastiek is een veel voorkomende ingreep die de plastisch chirurg uitvoert. Momenteel ontbreekt er een gestandaardiseerde behandelwijze voor volwassen patiënten. De NVPC beoogt een landelijk evidence-based addendum te ontwikkelen om zorgprofessionals te ondersteunen in hun klinische besluitvorming en transparantie te bieden aan patiënten en derden.

 

Doel van het addendum

Het doel van het project is het ontwikkelen van een up-to-date multidisciplinaire, evidence-based addendum voor de behandeling van patiënten met een rectus diastase.

 

Afbakening van het addendum

Dit addendum richt zich op volwassen patiënten die zich bij de behandelaar presenteren met een rectus diastase zonder voorafgaande verdenking op een buikwandbreuk. Voor behandeling van patienten met rectus diastase en buikwandbreuk wordt verwezen naar de website van de Nederlandse Verening voor Heelkunde (https://heelkunde.nl/kwaliteit/richtlijnen/richtlijnen-in-ontwikkeling).

 

Specifieke vragen waarvoor dit addendum aanbevelingen geeft, zijn:

 

Beoogde gebruikers van het addendum

Deze richtlijn is geschreven voor alle leden van de beroepsgroepen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met de wens voor een abdominoplastiek: (plastisch) chirurgen, dermatologen, microbiologen, infectiologen, huisartsen en anesthesiologen.