Indicatoren

Inleiding

In de gezondheidszorg zijn kwaliteit en transparantie belangrijke onderwerpen. Dit is terug te zien in de ontwikkeling van richtlijnen voor medisch handelen en indicatoren om dit handelen te kunnen meten. Deze indicatoren zijn opgesteld bij de richtlijn Diagnostiek en behandeling van obstructief slaapapneu. Het is aan de NVALT en de NVKNO, conform de hieromtrent geldende afspraken, te bepalen of, en welke indicatoren een plaats moeten krijgen in de te registreren indicatoren.

 

Doel van de indicator

Het doel van deze indicator is het stimuleren van een goede begeleiding tijdens de startfase van CPAP-behandeling, zodat de therapietrouw verbetert en het aantal patiënten dat stopt met de behandeling afneemt.

 

Indicator

Type

Vervolgafspraak binnen zes weken na de start van CPAP-behandeling.

Procesindicator

 

Vervolgafspraak binnen zes weken na de start van CPAP-behandeling

Operationalisatie

Welk percentage patiënten dat met CPAP start, wordt binnen zes weken na de start van de behandeling teruggezien door of onder supervisie van een in slaap gespecialiseerd arts.

Teller

Het aantal patiënten dat binnen zes weken na de start van CPAP-behandeling een vervolgafspraak heeft in het ziekenhuis.

Noemer

Het totaalaantal patiënten dat start met CPAP-behandeling.

Type indicator

Procesindicator

In- & Exclusiecriteria

Inclusiecriteria

Patiënten met OSA die gaan starten met een behandeling met CPAP.

Exclusiecriteria

Patiënten met OSA die een MRA of positietherapie krijgen, of die een chirurgische behandeling ondergaan, dan wel een combinatietherapie.

Kwaliteitsdomeinen

Effectiviteit

Meetfrequentie

Continue verzameling

Verslagjaar

n.t.b.

Rapportagefrequentie

Jaarlijks

Setting

Alle poliklinieken waar patiënten met OSA worden behandeld (inclusief buitenpoli’s).

 

Toelichting

Starten met een CPAP-behandeling vergt gewenning van de patiënt. CPAP-behandeling betekent therapie op maat. Het is bekend dat de therapietrouw op korte termijn (de eerste twee tot zes weken) bepalend is voor de therapietrouw op lange termijn (Rosenthal, 2000; Rotenberg, 2016; Sawyer, 2011; Somiah, 2012). Daarom is het belangrijk om patiënten kort na starten van CPAP-therapie terug te zien, zodat waar nodig maatregelen genomen kunnen worden om therapietrouw te bevorderen. Adequate voorlichting en gepaste verpleegkundige begeleiding hierin is van belang.