Kennislacunes

Inleiding

Tijdens de ontwikkeling van de richtlijn acute diverticulitis is systematisch gezocht naar onderzoeksbevindingen die nuttig konden zijn voor het beantwoorden van de uitgangsvragen. Een deel (of een onderdeel) van de uitgangsvragen is met het resultaat van deze zoekacties te beantwoorden, een groot deel echter niet. Door gebruik te maken van de evidence-based methodiek (EBRO) is duidelijk geworden dat op het terrein van littekenbreuken nog lacunes in de beschikbare kennis bestaan. De werkgroep is van mening dat (vervolg)onderzoek wenselijk is, om in de toekomst een duidelijker antwoord te kunnen geven op vragen uit de praktijk. Om deze reden heeft de werkgroep de belangrijkste lacunes in kennis geprioriteerd en vervolgens per module aangegeven op welke vlakken nader onderzoek gewenst is.

 

De werkgroep richtlijn acute diverticulitis heeft de volgende top drie van lacunes in kennis geprioriteerd, waarvoor nader onderzoek het meest dringend is:

  1. Wat is het effect van een electieve sigmoïdresectie op de klachten en het aantal recidieven vergeleken met een conservatieve behandeling?
  2. Wat zijn de (on)gewenste effecten van het aanleggen van een primaire anastomose met of zonder deviërend ileostoma ten opzichte van een Hartmann procedure bij geperforeerde diverticulitis?
  3. Wat zijn de (on)gunstige effecten van een behandeling van patiënten met diverticulitis en abces ten opzichte van geen specifieke behandeling?
  4. Wat zijn de (on)gunstige effecten van een conservatieve behandeling van diverticulitis met pericolisch extraluminaal lucht (eventueel met antibiotica) ten opzichte van een directe interventie, chirurgisch dan wel percutaan (eventueel met antibiotica) bij patiënten met diverticulitis met geïsoleerd pericolisch extralumiaal lucht?
  5. Wat zijn de (on)gunstige effecten van verschillende antibiotica en verschillende duur van de antibiotica bij de behandeling van (on)gecompliceerde diverticulitis?

 

Overzicht kennislacunes

Een overzicht van alle kennislacunes is hieronder weergegegeven: