Verslag invitational conference

2 april 2013 – Domus Medica Utrecht

 

Aanwezig: Van den Hoogen (KNO), Schalij-Delfos (NOG), Zuidgeest (VBTGG), Lamers (ZKN), Middelweerd (ZKN), Duijndam (ZKN), Keuter (IGZ), den Ouden (IGZ), Rippen (Kind en Ziekenhuis), Lansen (NVvK), Wijnen (NVvH), van der Steeg (NVvH), Benders (NVK), van Samkar (NVA/ZKN), Nooijen (NVA), Staals (NVA), Vermeulen (NVA), Vernooij (NVA), Kuijper (NVA), Vlot (NVA), Stevens (NVA), Gonzales Cantele (NVA), Smeulers (NVA), Bokhorst (NVA), v.d. Werf (NVA), Leereveld (KiMS), Molenbuur (NVA, voorzitter), Ploegmakers (KiMS)

 

Afgemeld/afwezig: NOV, NVU (schriftelijke input ontvangen), NVPC, NVVC, NVZ, NVIC, ZN, NFU (schriftelijk)

 

1. Iedereen wordt welkom geheten door de voorzitter en er wordt een kennismakingsronde gemaakt.

 

2. Molenbuur geeft een toelichting op het richtlijnontwikkeltraject, de aanleiding voor de richtlijn en het doel van deze bijeenkomst. Er is reeds een lange geschiedenis van afspraken en standpunten over kinderanesthesie. Nu zullen wij een multidisciplinaire richtlijn maken, die in principe ‘boven’ verenigingsstandpunten gaat op die punten waar de richtlijn een uitspraak over doet. Het doel van de bijeenkomst van 2 april is te inventariseren waar een brede groep betrokkenen vindt dat de richtlijn precies over moet gaan (knelpunten). In totaal zullen er tien knelpunten gekozen worden die door de werkgroep in uitgangsvragen worden vertaald. Deze uitgangsvragen worden vervolgens in de richtlijn beantwoord.

 

3. Aan alle aanwezigen wordt gevraagd welke knelpunten zij op dit moment ervaren ten aanzien van anesthesie bij kinderen. Onderstaand een opsomming van genoemde knelpunten en overige opmerkingen:

 

Overige opmerkingen:

 

4. Afsluiting

Iedereen wordt hartelijk bedankt voor zijn aanwezigheid en waardevolle input. De genodigde verenigingen zullen allemaal weer gevraagd worden voor de commentaarfase. Indien nodig wordt er ook tijdens de ontwikkelfase van de richtlijn contact gezocht.

 

Samenstelling werkgroep

De werkgroep bestaat uit maximaal tien personen en wordt als volgt samengesteld:

NVA

Voorzitter*

Anesthesioloog met aandachtsgebied kinderen, werkzaam in perifere kliniek;

Anesthesioloog met aandachtsgebied kinderen, werkzaam in perifere kliniek;

Anesthesioloog met aandachtsgebied kinderen, werkzaam in kindercentrum;

Anesthesioloog werkzaam als kinder-intensivist

NVK

Neonatoloog

Algemeen kinderarts

NVvH

Chirurg gespecialiseerd in Kinderchirurgie

Kind en Ziekenhuis

Afgevaardigde

KNO

KNO-arts met aandachtsgebied kinderen