Kennislacunes

Inleiding

Tijdens de ontwikkeling van de richtlijn ‘Anesthesie bij Kinderen’ is systematisch gezocht naar onderzoeksbevindingen die konden bijdragen aan het beantwoorden van de uitgangsvragen. Een aantal uitgangsvragen is met het resultaat van deze zoekacties te beantwoorden, andere echter niet of niet optimaal. Door gebruik te maken van de evidence-based methodiek (EBRO) is duidelijk geworden dat op de volgende terreinen nog lacunes in de beschikbare kennis bestaan:

 

De werkgroep is van mening dat (vervolg)onderzoek wenselijk is, om in de toekomst een duidelijker antwoord te kunnen geven op vragen uit de praktijk. Om deze reden heeft de werkgroep de belangrijkste lacunes in kennis geprioriteerd en aangegeven op welke vlakken nader onderzoek gewenst is.

 

Met het oog op toekomstig onderzoek is prioritering van deze verschillende lacunes wenselijk. De werkgroep kent de hoogste prioriteit toe aan de volgende kennislacunes:

  1. neurotoxiciteit veroorzaakt door anesthesie;
  2. volumenorm per specialist;
  3. ontslagcriteria van recovery naar (kinder-) verpleegafdeling of dagbehandelingsunit.

 

Toelichting top 3 kennislacunes

Neurotoxiciteit veroorzaakt door anesthesie

In vitro en in vivo dierexperimentele studies demonstreren apoptose in cellen als gevolg van neurotoxiciteit na het toedienen van anesthesie. Hierdoor groeit de bezorgdheid over de effecten in de mens en vraagt men zich in toenemende mate af wat het lange termijn effect is op de psychomotorische ontwikkeling van het jonge kind. Indien zou blijken dat het ondergaan van anesthesie grote nadelige gevolgen heeft voor de psychomotorische ontwikkeling van een jong kind, zal dit effect hebben op de aanbeveling.

 

Volumenorm per specialist

De werkgroep is van mening dat een volumenorm per specialist de voorkeur verdient, echter is er zowel over de volumenorm op instellingsniveau als over een volumenorm per specialist weinig literatuur beschikbaar.

 

Ontslagcriteria van recovery naar (kinder-) verpleegafdeling of dagbehandelingsunit

Wetenschappelijke onderbouwing voor het opstellen van criteria voor ontslag van de Recovery is zowel voor volwassen als voor pediatrische postoperatieve patiënten nauwelijks beschikbaar. De gevonden literatuur betreft voor een groot deel beschrijvend niet vergelijkend onderzoek.