Implementatieplan

Dit implementatieplan is opgesteld ter bevordering van de implementatie van de richtlijn HMSN. De richtlijn HMSN is geschreven voor eerste-, tweede- en derdelijnszorgverleners die patiënten behandelen met HMSN (vooral de orthopeed, [plastisch] chirurg, neuroloog, revalidatiearts, fysiotherapeut en ergotherapeut).

 

Publicatie

De richtlijn wordt gepubliceerd op de website van Spierziekten Nederland en de richtlijnendatabase van het Kennisinstituut voor Medisch Specialisten. Tevens wordt de richtlijn voor publicatie aangeboden aan de wetenschappelijke verenigingen die betrokken waren bij de ontwikkeling van de richtlijn (Nederlandse Vereniging voor Plastische chirurgie, Nederlandse Orthopedische Vereniging, Nederlandse Vereniging voor Neurologie, Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen). Behandelaars en patiënten kunnen de richtlijn gratis downloaden.

 

Aanverwante producten richtlijn

Er zijn, samen met de beroepsverenigingen, informatiebrochures ontwikkeld voor de voornaamste behandelaars:

 

Daarnaast wordt er voor patiënten patiëntenversie van de richtlijn ontwikkeld.

 

Voor informatie over beenorthesen / orthopedisch schoeisel wordt in deze richtlijn verwezen naar Beenorthesen bij NMA (Brehm 2014).

 

Verspreiding richtlijn en aanverwante producten

Alle spierziekterevalidatieteams en spierziekte-expertisecentra ontvangen een digitale versie van de richtlijn. Daarnaast ontvangen alle patiënten met HMSN die verbonden zijn aan Spierziekten Nederland de richtlijn digitaal via de verschillende mediakanalen (nieuwsbrieven, ledenmagazine Contact, social media enzovoort).

De brochures voor de behandelaars krijgen alle patiënten op papier thuisgestuurd. Voor de distributie wordt gebruikgemaakt van het principe ‘de patiënt als informatiedrager’. De patiënt overhandigt de brochure aan zijn behandelaar. Daarnaast kunnen zowel behandelaars als patiënten de richtlijn en de aanverwante producten gratis downloaden via de website van Spierziekten Nederland.

 

Te ondernemen acties

Alle leden van de werkgroep ondernemen de volgende acties: