Kennislacunes

Tijdens de richtlijnontwikkeling blijven er vragen onbeantwoord omdat hier nog geen (kwalitatief goede) studies naar zijn gedaan. Deze lacunes in kennis zijn verzameld gedurende het ontwikkeltraject. De werkgroep heeft de belangrijkste kennislacunes geprioriteerd.

  1. Er is weinig tot niets bekend over de pathofysiologie en het natuurlijke beloop van voetdeformaties bij HMSN. Het natuurlijk beloop bij patiënten met HMSN (die wel of niet geopereerd zijn) dient te worden vastgelegd. Idealiter worden dezelfde uitkomstmaten gebruikt bij wel en niet geopereerde HMSN-patiënten. Ook dient er onderzoek gedaan te worden naar de juiste uitkomstmaten bij operaties.
  2. Er bestaat geen consensus over welke chirurgische technieken de voorkeur hebben bij welke voetafwijkingen. Om de relatie tussen voetafwijking en een geïndiceerde chirurgische techniek te verhelderen, dient de indicatie per chirurgische techniek te worden beschreven en vastgelegd om te komen tot een vergelijking van indicatie tussen operateurs en centra.
  3. Er bestaat geen consensus over welke chirurgische technieken de voorkeur hebben bij handafwijkingen en HMSN.
  4. Er bestaat geen consensus over welke chirurgische technieken de voorkeur hebben bij heupafwijkingen en HMSN.
  5. De meerwaarde van aanvullend onderzoek (inclusief gangbeeldanalyse) bij de indicatiestelling tot voetoperaties is onbekend.
  6. Relevante uitkomstmaten van een operatie aan handen of voeten dienen te worden geformuleerd en geselecteerd. Zij dienen systematisch te worden vervolgd en vastgelegd. Door het ontbreken van een relevante uitkomstmaten is vergelijking van resultaten van chirurgische technieken niet mogelijk.
  7. Het is niet duidelijk wat het effect van chirurgische procedures van de voeten is op de balans tijdens staan en lopen, de loopvaardigheid en de kwaliteit van leven.
  8. Onderzoek naar het verschil in natuurlijk beloop en operaties aan handen en heupen bij HMSN.
  9. Het is niet bekend wat het effect is van vroegtijdig screenen op heupdysplasie bij kinderen van ouders met HMSN. De kosteneffectiviteit van deze maatregel dient verhelderd te worden.