Uitvoering opname X-bekken

Uitvoering opname X-bekken AP voor de screening op heuplateralisatie bij kinderen met een spastische cerebrale parese.

Voor de screening van de heupontwikkeling bij kinderen met een spastische cerebrale parese is een Anterieur-Posterieure opname van het bekken in ruglig voldoende. Om het migratiepercentage van de heupkop te kunnen meten, moet het acetabulum zich projecteren (nagenoeg) als een lijn. Vaak moet daarvoor een toegenomen lordose (samenhangend met een beperkte heupextensie) gecorrigeerd worden met een kussen. De lijn tussen de spina iliaca anterior en posterior moet verticaal (90 graden ten opzichte van de bank) zijn in het sagittale vlak. Tevens moet de lijn tussen de spina iliaca anterior links en rechts evenwijdig aan de romp verlopen, geen bekkenscheefstand in het frontale vlak. Een aanwezige ab- of adductiecontractuur moet daarbij geaccepteerd worden. Dit beïnvloedt de migratie index: bij adductie neemt deze toe, bij abductie neemt deze af.

 

Bij kinderen van 1-2 jaar kan de heupkop nog weinig gecalcificeerd zijn, zodat meting van de migratie index nog niet betrouwbaar mogelijk is.

 

Afwijkingen van het protocol van de American Academy for Cerebral Palsy and Developmental Medicine (AACPDM 2017) zijn de volgende. In Nederland is men gewend de voeten in enige endorotatie te positioneren. Aangezien dit de standaardprocedure is, hoeft dit niet gewijzigd te worden. Ook is vanwege de lage dosering röntgenstraling het afdekken van de gonaden niet meer noodzakelijk.

 

Lauenstein opname kan relevant zijn bij subluxatie maar past niet in een screeningsprotocol.

 

Met de afdeling radiologie moeten afspraken gemaakt worden over de uitvoering van dit protocol. Door bij de aanvraag CP-protocol te vermelden, kan aangegeven worden dat bij deze opname afgeweken wordt van de standaard procedure.

 

Literatuur

AACPDM Hip Surveillance Guidelines for Children with Cerebral Palsy. 2017. Link: http://www.aacpdm.org/UserFiles/file/hip-surveillance-care-pathway.pdf (geraadpleegd op 16 nov 2017).