Definities en afbakening

Voorafgaand aan de literatuursearch ter beantwoording van de tien uitgangsvragen zijn door de richtlijnwerkgroep op basis van consensus een verdere afbakening van de richtlijn oncologische revalidatie en definities opgesteld volgens PICO (P: Patient, I: Interventie, C: Comparison, O: Outcome).

Patiënt:

We richten ons hierbij op de twee fasen die onderscheiden worden 38:

  • De verlengde fase van overleving: deze fase begint als de overlever in remissie komt of de behandeling heeft afgerond. Psychologisch is deze fase een tijd van voorzichtig afwachten en zich afvragen of symptomen tekenen zijn van een recidief of gewoon zaken die erbij horen. Kanker kan terugkeren op dezelfde plek of elders. Als de behandeling is afgerond verminderd het contact met het behandelteam, wat angst kan veroorzaken. Fysiek is het een periode van ervaren van beperkingen ten gevolge van de ziekte en de behandeling. Tijdens deze fase leren overlevers om te gaan met de (chronische) neveneffecten en bijkomende angsten.
  • De permanente fase: deze fase wordt gedefinieerd als de tijd waarin de activiteit van de ziekte of de kans op terugkeer voldoende klein is en de kanker als genezen kan worden beschouwd. Ook in deze fase kunnen er nog steeds gevolgen van de ziekte zijn, die het leven van de ex-patiënt beïnvloeden (bijvoorbeeldterugkeer naar het arbeidsproces, psychologische problematiek, angst voor recidief, optreden van tweede tumoren etc.).

Interventie:

 

Figure.

 

 

Comparison:

Outcome:

Hartrevalidatie als model:
Tijdens de beantwoording van de uitgangsvragen bleek dat er voor patiënten met kanker nog relatief weinig evidentie voorhanden is. Op basis van het rapport van het College voor Zorgverzekeringen 45 heeft de werkgroep besloten zich meer te focussen op de beslisboom zoals aanbevolen in de richtlijn hartrevalidatie 189.

Dit model van de hartrevalidatie is gebruikt om de intake van oncologische revalidatie vorm te geven alsook de verwijzing naar oncologische revalidatie programma's.