Implementatie en evaluatie

Bij het ontwikkelen van de richtlijnen wordt rekening gehouden met de uitvoerbaarheid van de richtlijn. Daarbij wordt gelet op bevorderende of belemmerende factoren. Om het gebruik in de dagelijkse praktijk te bevorderen wordt in principe een samenvattingkaart gemaakt. Daarnaast wordt de richtlijn gepubliceerd op Oncoline en/of Pallialine (de websites van het IKNL). Tevens wordt de richtlijn verspreid onder de professionals via de (wetenschappelijke) verenigingen en de regiokantoren van het IKNL. In principe worden tijdens het ontwikkelen van de richtlijn indicatoren voor de evaluatie van de aanbevelingen in de richtlijn opgesteld. Middels een documentatieproject kan met behulp van deze indicatoren worden vastgesteld in hoeverre de richtlijn wordt nageleefd. De informatie uit het documentatieproject vormt input bij de revisie van richtlijn.

Voor implementatie van de richtlijn ‘Oncologische revalidatie' is het streven om in aanvulling op de reguliere activiteiten van het IKNL, zoals hierboven beschreven, additionele implementatiestrategieën in te zetten. Een interactieve e-learning module voor professionals en een folder voor patiënten met kanker zullen worden ontwikkeld.

In oktober 2010 is tevens een projectgroep gestart die als doel heeft de aanbevelingen uit de richtlijn ‘Oncologische revalidatie' in de Nederlandse zorg in te bedden, zodat oncologische revalidatiezorg volgens de richtlijn op maat en voor meer (ex-)patiënten met kanker toegankelijk wordt.

De implementatiestrategie voor de richtlijn behelst zowel netwerkvorming als kennisspreiding. Voor deze implementatie worden op twee manieren ondersteunende netwerken ingericht, te weten:

  1. Door in samenwerking met oncologen en revalidatie-instellingen/revalidatiegeneeskunde afdelingen van ziekenhuizen een infrastructuur van ketenzorg voor oncologische revalidatiezorg op maat op te zetten, en
  2. Door een kennisnetwerk van knowledge brokers te initiëren en te ondersteunen voor de zorginhoudelijke vertaling van de aanbevelingen naar de praktijk.

Daarbij is het doel de effecten van deze innovaties te monitoren aan de hand van nog op te stellen proces- en uitkomstindicatoren. De netwerken van Herstel en Balans, het IKNL en Revalidatie Nederland bieden een sterke basis voor de implementatie van de richtlijn.