Algemene inleiding

Aanleiding voor het ontwikkelen van deze modules

In Nederland worden jaarlijks circa 400 zwangere vrouwen met diabetes mellitus (DM) type 1 behandeld (incidentie 0,2%). Het aantal zwangere vrouwen met DM type 2 is vergelijkbaar of zelfs hoger dan dat met DM type 1. Daarnaast zijn er vrouwen bij wie diabetes tijdens de zwangerschap wordt vastgesteld, dat wil zeggen zwangerschapsdiabetes/diabetes gravidarum (Gestational Diabetes Mellitus of GDM). GDM komt in ongeveer 3 tot 5% van alle zwangerschappen voor.

 

Diabetes tijdens de zwangerschap gaat gepaard met een verhoogde kans op maternale, foetale en neonatale mortaliteit en morbiditeit, zoals prematuriteit, structurele afwijkingen, perinatale sterfte, foetale macrosomie en neonatale hypoglykemieën. Een zo goed mogelijke glucoseregulatie, zowel preconceptioneel als gedurende de zwangerschap, is van groot belang voor vermindering van bovengenoemde complicaties.

Er is een NVOG-richtlijn ‘Diabetes mellitus en zwangerschap’, versie 2.0, juni 2010. De voorliggende modules zijn bedoeld als aanvulling op deze NVOG-richtlijn.

 

Doel van de modules

Het doel van deze modules is de betrokken zorgprofessional handvatten te bieden bij het besluit tot een optimaal moment van bevallen voor een zwangere vrouw met diabetes, en bij de keuze van de behandeling van zwangeren met diabetes type 2 of GDM die onvoldoende baat hebben bij een dieet. Het adequaat informeren van de patiënt door de zorgverlener, en het samen tot een optimale keuze komen is hierbij belangrijk.

 

Afbakening

De modules beschrijven niet alle aspecten van diabetes en zwangerschap, omdat een groot deel daarvan aan de orde komt in richtlijnen die nog actueel zijn. De werkgroep heeft ervoor gekozen om twee onderwerpen te adresseren: wat is het optimale moment van bevallen, en welke behandeling heeft de voorkeur bij zwangeren met diabetes type 2 of GDM die onvoldoende reageren op een dieet.

 

Beoogde gebruikers van de modules

Deze modules zijn geschreven voor alle leden van de beroepsgroepen die betrokken zijn bij de zorg voor zwangeren met diabetes (multidisciplinair behandelteam). Deze beroepsgroepen bestaan onder andere uit verloskundigen, gynaecologen, diabetesverpleegkundigen, diëtisten, huisartsen, internisten en apothekers.