Instructies en adviezen voor gebruik van anakinra

Instructies voor gebruik

Algemene instructies voor het gebruik van biologics staan vermeld in het inleidende module over biologics. Onder andere wordt een overzicht van contra-indicaties en aanbevolen laboratoriumcontroles weergegeven.

 

Contra-indicaties

Absolute contra-indicaties

 

Relatieve contra-indicaties

 

Bekende bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerking van anakinra is een reactie op de injectieplaats (erytheem, ecchymose, ontsteking en pijn; meestal licht tot matig). Daarnaast wordt bij 1-10% van de patiënten neutropenie gezien. Ook bij 1-10% komen ernstige infecties voor (meestal van bacteriële oorsprong zoals cellulitis, pneumonie en botinfecties) waarvoor ziekenhuisopname is vereist. Voor een compleet overzicht van alle bijwerkingen die mogelijk kunnen optreden wordt verwezen naar de SmPC tekst.

 

Overdosering

In een studie bij patiënten met reumatoïde artritis (RA) werd geen dosisbeperkende toxiciteit waargenomen. In studies bij 1015 sepsispatiënten werd ongeveer 35 keer de bij RA aanbevolen dosering anakinra toegediend. Het bijwerkingenprofiel in deze studies vertoonde geen verschil met het bijwerkingenprofiel van de normale dosering anakinra in RA-studies. [SmPC tekst]

 

Langetermijnveiligheid

Langetermijngegevens zijn onbekend. [SmPC tekst]

 

Bijzondere aspecten van behandeling

Neutropenie

Aanbevolen wordt het aantal neutrofielen te bepalen voor het starten van de behandeling met anakinra, daarna maandelijks gedurende de eerste zes maanden en vervolgens driemaandelijks.

 

Zwangerschap

Er zijn weinig gegevens bekend over het gebruik van anakinra tijdens de zwangerschap. In studies op zwangere ratten waarbij hoge doseringen anakinra werden toegediend werd geen nadelig effect op de foetus waargenomen. Anakinra wordt niet aanbevolen voor gebruik tijdens de zwangerschap en bij vrouwen die zwanger kunnen worden en geen anticonceptie toepassen. Het is niet bekend of anakinra / metabolieten in de moedermelk worden uitgescheiden. Risico voor pasgeborenen / zuigelingen kan niet worden uitgesloten. Borstvoeding moet worden gestaakt tijdens behandeling met anakinra. [SmPC tekst]

 

Referentie