Algemene inleiding en afkortingenlijst

Aanleiding

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) hebben het initiatief genomen bestaande richtlijnen op het gebied van chronische nierschade (verder te noemen CNS) te herzien. Het gaat om herziening van de Landelijke Transmurale Afspraak Chronische Nierschade (NHG/NIV/Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN)), die dateert uit 2009, en de richtlijn Chronische Nierschade (NIV/NFN), eveneens uit 2009 (in concept herzien in 2015 door de NFN). Aanleiding voor het gezamenlijk oppakken van de herziening van deze richtlijnen, is de wens tot nadere afstemming van het aanbevolen beleid tussen eerste en tweede lijn.

 

Afbakening

Deze richtlijn geeft aanbevelingen voor diagnostiek en beleid bij volwassen patiënten met CNS. Buiten het bestek van deze richtlijn vallen kinderen (< 18 jaar), specifieke nierziekten (zoals SLE-nefritis, erfelijke cystenieren en het syndroom van Alport) en acute nierschade. Patiënten met eindstadium nierfalen en patiënten met een niertransplantaat vallen eveneens buiten het bestek van deze richtlijn.

Tegelijkertijd met de ontwikkeling van deze multidisciplinaire richtlijn Chronische Nierschade, zijn de NHG-Standaard Chronische Nierschade en aanvullende NIV-modules Chronische Nierschade ontwikkeld. Deze richtlijnen zijn inhoudelijk op elkaar afgestemd en bevatten identieke aanbevelingen en transmurale afspraken. Specifieke adviezen voor de huisartsenpraktijk zijn opgenomen in de NHG-Standaard. Specifieke adviezen voor de tweede lijn zijn opgenomen in de NIV-modules. Deze multidisciplinaire richtlijn chronische nierschade bevat aanbevelingen die zowel voor de eerste als de tweede lijn relevant zijn. De LTA Chronische Nierschade (2009) komt bij autorisatie van deze richtlijnen te vervallen.

Deze multidisciplinaire richtlijn Chronische Nierschade sluit aan op andere richtlijnen op het gebied van chronisch nierfalen (Richtlijn nierfunctievervangende behandeling: wel of niet?, en Richtlijn palliatieve zorg bij nierfalen) en op aanpalende richtlijnen zoals de multidisciplinaire richtlijn Cardiovasculair risicomanagement, de multidisciplinaire richtlijn Hartfalen en de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2.

 

Lijst met gebruikte afkortingen