Implementatieplan

Voor het implementeren van de aanbeveling over de samenstelling van het team en het leveren van multidisciplinaire zorg is het noodzakelijk dat de instelling voldoende capaciteit (fte, scholing) ter beschikking stelt om deze zorg op continue basis te kunnen leveren, en dat er een adequate vergoeding is hiervoor. Dit vraagt inzet van ziekenhuisbestuurders en zorgverzekeraars. Deze aanbeveling zou naar de mening van de werkgroep binnen 1-3 jaar geïmplementeerd kunnen zijn.

De aanbeveling dat start en continuering van insulinepomptherapie in een multidisciplinair overleg besproken worden is op korte termijn (<1 jaar) implementeerbaar. De verantwoordelijkheid ligt vooral bij de kinderdiabetesteams zelf.

Het vastleggen van afspraken en behandeldoelen in een protocol of behandelovereenkomst vergt met name duidelijke afspraken en formats. Beroepsverenigingen en instellingen kunnen hierbij een leidende rol spelen, individuele zorgverleners zijn verantwoordelijk voor de daadwerkelijke uitvoering. Dit moet binnen 3-5 jaar geïmplementeerd kunnen zijn.

Voor het adequaat opleiden van alle leden van kinderdiabetesteams is naar de mening van de werkgroep 3-5 jaar nodig. Mogelijke barrières zijn onvoldoende budget en onvoldoende aanbod aan nascholing.

Het geven van (leeftijdsspecifieke) educatie aan patiënten, ouders (c.q. verzorgers in gezinsvervangende tehuizen), leerkrachten en kinderthuiszorg is heel belangrijk en wordt door veel kinderdiabetesteams al gedaan. Een mogelijke barrière zou kunnen zijn dat in de toekomst bezuinigd wordt op personeel waardoor deze activiteiten niet meer uitgevoerd kunnen worden.

De belangrijkste kostenaspecten van deze aanbevelingen betreffen het hebben van voldoende adequaat geschoold personeel om de multidisciplinaire zorg en de educatie vorm te geven. Mogelijk betaalt een deel hiervan zich terug door bewustere inzet van pomptherapie en het voorkómen van complicaties door beter afgestemde zorg.

Voor alle aanbevelingen geldt dat de kwaliteitsvisitatie in belangrijke mate bij kan dragen aan implementatie.