Voorbeeld folder Postmortem radiologie

Informatie voor nabestaanden

Allereerst onze condoleances vanwege het overlijden van uw familielid of partner. We wensen u veel sterkte met dit verlies.

 

De behandelend arts van de overledene heeft u toestemming gevraagd voor verder onderzoek naar de reden van het overlijden, of mogelijk heeft u zelf hierom gevraagd. Dit postmortem onderzoek kan een obductie zijn door de patholoog en / of een scan door de radiologie. Beide onderzoeken kunnen alleen met uw toestemming worden uitgevoerd (of, heel soms, heeft de overledene hier al toestemming voor gegeven). In deze folder geven we u informatie over de postmortem radiologie.

 

Postmortem radiologie, wat is dat?

Bij postmortem radiologie wordt gezocht naar de ziekte en de reden van overlijden door middel van een scan. Dit is een CT scan bij volwassenen en grotere kinderen, en een MRI scan bij foetussen, baby’s en peuters. Er worden scans gemaakt van de hersenen, hals, borstkas en de buik en bekken. De benen en armen kunnen ook worden gescand als daar reden voor is.

Bij de scan kunnen biopten worden genomen van de organen. Dit zijn stukjes weefsel die via een naald worden uitgenomen. Hiervoor is een kleine snee in de huid nodig, meestal 1 cm. Hiervoor willen we graag een extra toestemmingsverklaring. Het sneetje plaatsen we zoveel mogelijk op een onopvallende plek en wordt met een pleister dichtgeplakt.

Om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen over de ziekte en de oorzaak van het overlijden van uw familielid kunnen ook zowel een scan als een obductie gedaan worden. Dan wordt eerst de scan gedaan. Een obductie wordt uitgevoerd door een patholoog-anatoom. Hij snijdt het lichaam van de overledene open en onderzoekt de organen, ook onder de microscoop, om een verklaring te krijgen voor de ziekte en het overlijden.

De obductie geldt als de ‘beste’ manier om postmortem onderzoek te doen, en geeft heel vaak een goede verklaring voor het overlijden. Veel nabestaanden vinden het snijden in het overleden onprettig of om een religieuze reden niet gewenst. Dan is postmortem radiologie een goed alternatief. Beide onderzoeken samen geven de meeste kans op het vinden van een verklaring voor het overlijden.

 

Waarom is postmortem onderzoek belangrijk?

Het kan voor u belangrijk zijn om te weten waar uw partner of familielid aan is overleden. Mogelijk is het overlijden heel plotseling geweest en heeft u een verklaring nodig om dit plotse verlies te verwerken. Mogelijk is het overlijden niet plotseling maar heeft u nog wel vragen over het ziekteproces, dan kan dat met postmortem onderzoek worden beantwoord. Soms levert postmortem onderzoek belangrijke informatie op voor familieleden over bijvoorbeeld erfelijke afwijkingen.

Postmortem onderzoek is voor de artsen een belangrijk middel om de kwaliteit van het medisch handelen te bewaken. Het doel is het vinden van een medische verklaring voor het ziekteverloop en het overlijden. Hierdoor krijgen de behandelend artsen meer inzicht in de oorzaken van de aandoening waaraan de overledene heeft geleden. Postmortem onderzoek heeft tevens een belangrijke rol in de opleiding van artsen. Een enkele keer worden bij postmortem onderzoek gegevens gevonden die van belang zijn voor wetenschappelijk onderzoek.

 

Wanneer wordt postmortem radiologie uitgevoerd?

De postmortem scan kan het beste kort na het overlijden plaatsvinden. Dan is de verkregen informatie het meest betrouwbaar en is het beste resultaat van het onderzoek te verwachten. De postmortem scan vindt het liefst binnen enkele uren tot maximaal 24 uur na het overlijden plaats. Dit kan ook buiten kantooruren zijn.

Het scannen zelf duurt enkele minuten tot een uur, afhankelijk van de soort scan die gevraagd wordt en of er biopten genomen worden.

 

Wanneer krijgt u de uitslag?

Het beoordelen van de scans neemt een paar dagen in beslag. Radiologen met verschillende aandachtsgebieden beoordelen de beelden, zodat zoveel mogelijk informatie wordt verkregen. De uitslag van de radiologie komt in het dossier van de overledene. U kunt met de behandelend arts een afspraak maken om de uitslag te bespreken.

 

Wat als u bezwaar heeft tegen postmortem radiologie?

Voor het verrichten van de scan na de overledene is toestemming van de nabestaanden of familie nodig. Als de familie bezwaar heeft tegen de postmortem radiologie, wordt dit uiteraard volledig gerespecteerd en vindt het onderzoek niet plaats.

 

Heeft u naar aanleiding van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling .....

 

De afdeling Pathologie heeft een folder met meer informatie over de obductie.