Kennislacunes

In volgorde van prioriteit, beginnend met de kennislacune met de hoogste prioriteit volgens de werkgroep:

 

Module Terugverwijzing naar de huisarts

Het is onduidelijk welke factoren de kans voorspellen dat een man met LUTS, die met conservatieve (medicamenteuze) therapie is gestart, binnen een jaar toch in aanmerking komt voor een operatieve behandeling.

 

Module Aanvullend onderzoek

Het is onvoldoende onderzocht of urodynamisch onderzoek bij mannen met LUTS tot relatief meer succesvolle operatieve behandelingen met spontane mictie nadien leidt.

 

Module Behandeling conservatief

Het is onvoldoende onderzocht of het gebruik van alfa-1-blokkers bij de behandeling van mannelijke LUTS bij oudere en/of kwetsbare patiënten tot een groter valrisico leidt.

 

Module Behandeling operatief

Het is onduidelijk wat de effecten zijn van verschillende operatieve technieken bij patiënten met een prostaatvolume >80 ml.

 

Het is onvoldoende onderzocht welke operatieve technieken het meest doelmatig en kosteneffectief zijn voor de behandeling van LUTS bij mannen.

 

Het is onvoldoende onderzocht of er grote verschillen zijn in complicaties (waaronder seksuele problematiek) bij verschillende operatieve technieken bij de behandeling van LUTS bij mannen.

 

Module Aanvullend onderzoek

Het is onvoldoende onderzocht wanneer urodynamisch onderzoek het beste uitgevoerd kan worden na een acute urineretentie.

 

Module Perioperatief beleid

Het is onduidelijk of het peroperatief plaatsen van een suprapubische catheter gedurende en desobstruerende ingreep doelmatiger is dan het niet plaatsen hiervan, bij patiënten met een acute urine-retentie vooraf aan de operatie.