Indicatoren

Inleiding

In de gezondheidszorg zijn kwaliteit en transparantie belangrijke onderwerpen. Dit is terug te zien in de ontwikkeling van richtlijnen voor medisch handelen en indicatoren om dit handelen te kunnen meten. Deze indicator is in opdracht van de NVvH opgesteld bij de richtlijn Beleid rondom Spoedoperaties. Het is aan de NVvH om, conform de hieromtrent geldende afspraken, te bepalen of de indicator een plaats moet krijgen in de te registreren indicatoren. Deze indicator is nadrukkelijk niet bedoeld om te handhaven, maar om informatie te verschaffen over het geïntroduceerde classificatiesysteem.

 

Doel van de indicator

Het doel van deze indicator is inzicht te krijgen in het gebruik van het classificatiesysteem. Als vervolgstap kan er worden nagegaan in hoeverre het classificatiesysteem geschikt is om spoedingrepen in vier groepen in te delen en of deze indeling op den duur bijdraagt in het reduceren van wachttijd tot operatie.

 

Overzicht

Er is een indicator ontwikkeld;

 

Factsheet indicator

Indicator 1 Wordt in de zorginstelling gebruik gemaakt van het in de richtlijn beschreven classificatiesysteem?

Operationalisatie

Elke patiënt met een indicatie voor een operatieve spoedingreep is in te delen in het classificatiesysteem zoals beschreven in de richtlijn Beleid rondom Spoedoperaties. Worden patiënten volgens dit classificatiesysteem ingedeeld en vervolgens met de bijbehorende prioritering geopereerd?

Teller

Niet van toepassing

Noemer

Niet van toepassing

 

 

Type indicator

structuurindicator

Exclusiecriteria

Zorginstellingen waar geen operatieve spoedingrepen worden uitgevoerd.

Kwaliteitsdomeinen

• Veiligheid: het onnodig lang wachten met een operatieve ingreep kan voorkomen worden

• Patiëntgerichtheid: patiënten hoeven niet onnodig lang nuchter te blijven voor een operatieve ingreep wanneer spoedoperaties planbaarder worden

• Tijdigheid: Door de spoed planbaar te maken wordt ervoor gezorgd dat zowel patiënt als zorgverlener beter weet waar men aan toe is.

Meetfrequentie

1x per jaar

Verslagjaar

Voor 2018 nog niet haalbaar. Vanaf 2019.

Rapportagefrequentie

1x per jaar.

 

Toelichting

1. Achtergrond en variatie in zorg

Wanneer het classificatiesysteem wordt gehanteerd in het ziekenhuis zal het transparanter worden welke aandoeningen de hoogste prioriteit verdienen. Discussies over OK-planning kunnen dan op een transparante manier worden gevoerd. Dit gecombineerd met protocollen over aanmelden van patiënten voor acute operatieve ingrepen en het al dan niet beschikbaar houden van een OK voor acute ingrepen maakt dat de variatie van zorg kleiner zal worden.

 

2. Definities

Classificatiesysteem: het systeem zoals beschreven in de richtlijn Beleid rondom Spoedoperaties

 

3. Registreerbaarheid

Het feit of het classificatiesysteem al dan niet gebruikt wordt is eenvoudig te registreren, maar lastig te controleren.

 

4. Mogelijke verstorende factoren

Het niet routinematig gebruiken van het classificatiesysteem kan tot vertekening leiden.

 

5. Mogelijke ongewenste effecten

Wanneer de tijdslimieten te strikt gevolgd worden hoeft dat niet in het belang van de patiënt te zijn. Vanwege bijvoorbeeld zwellingen of een instabiele situatie van de patiënt kan het juist verstandig zijn langer te wachten met opereren. Er bestaat dan een risico dat met de tijdslimiet passeert, maar dat dit in de specifieke situatie van de patiënt juist een verstandige keuze is.