Implementatieplan

Aanbeveling

Tijdspad voor implementatie:
<1 jaar,

1-3 jaar of

>3 jaar

Verwacht effect op kosten

Randvoorwaarden voor implementatie (binnen aangegeven tijdspad)

Mogelijke barrières voor implementatie1

Te ondernemen acties voor implementatie2

Verantwoordelijken voor acties3

Overige opmerkingen

Verdeel LTH-patiënten met een GCS van 15 in:

- een licht traumatisch hoofdletsel;

- een minimaal/ triviaal (minor/ minimal) traumatisch hoofdletsel waarbij geen CT-scan of neurologische controle nodig is.

 

Voorbeelden van een minimaal/triviaal trauma zijn:

een gebroken val van uit staande of zittende houding, waarbij het hoofd geen vol contact met de onderlaag gemaakt heeft of de onderlaag een duidelijk dempend karakter heeft, bij een botsing met het hoofd als eveneens een lage energie overdracht vermoed wordt, zoals bij het stoten van het hoofd met eigen wandel snelheid tegen een stationair object, dan wel het in stationaire houding in contact komen van de schedel met een niet al te zwaar voorwerp.

< 1jaar

Lichte afname totale kosten door minder CTs

Bestaande scholingsprogramma’s aanpassen in minimaal/ triviaal ("minor/ minimal") traumatisch.

Als er getwijfeld wordt wat minimaal/ triviaal ("minor/ minimal") traumatisch hoofdletsel is dat er dan toch een CT-scan wordt gemaakt.

- artikel schrijven in NTVG

- scholing aanpassen

 

Beroepsverenigingen van de betrokken specialismen.

(NVvN, NHG, NVSHA en NVMMA)

 

 

  1. Barrières kunnen zich bevinden op het niveau van de professional, op het niveau van de organisatie (het ziekenhuis) of op het niveau van het systeem (buiten het ziekenhuis). Denk bijvoorbeeld aan onenigheid in het land m.b.t. de aanbeveling, onvoldoende motivatie of kennis bij de specialist, onvoldoende faciliteiten of personeel, nodige concentratie van zorg, kosten, slechte samenwerking tussen disciplines, nodige taakherschikking, etc.
  2. Denk aan acties die noodzakelijk zijn voor implementatie, maar ook acties die mogelijk zijn om de implementatie te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan controleren aanbeveling tijdens kwaliteitsvisitatie, publicatie van de richtlijn, ontwikkelen van implementatietools, informeren van ziekenhuisbestuurders, regelen van goede vergoeding voor een bepaald type behandeling, maken van samenwerkingsafspraken.
  3. Wie de verantwoordelijkheden draagt voor implementatie van de aanbevelingen, zal tevens afhankelijk zijn van het niveau waarop zich barrières bevinden. Barrières op het niveau van de professional zullen vaak opgelost moeten worden door de beroepsvereniging. Barrières op het niveau van de organisatie zullen vaak onder verantwoordelijkheid van de ziekenhuisbestuurders vallen. Bij het oplossen van barrières op het niveau van het systeem zijn ook andere partijen, zoals de NZA en zorgverzekeraars, van belang.