Verslag invitational conference

Datum 8 dec 2015

Tijd 18.00-20.00 uur

Aanwezigen E. Barents (DVN; werkgroeplid); A.H.G. Muller (Lareb); H.M. Gaasbeek Janzen (ZiNL); M van Haren-Loermans (KNMP); A. Ravenhorst-Tammer (DNO; netwerkgroep NVD); J. Oltvoort (Nefarma); J. Huismans (MSD; Nefarma); E. Kaat (EADV); R. Painter (NVOG); F. van Vlaardingen (ZiNL); I. IJgosse (V&VN); H. van Dis (NVGZP); E. Serné (NIV; diabeteskamer, Ronde Tafel Diabeteszorg); Bastiaan de Galan (NIV; voorzitter werkgroep); K. Burger (Kennisinstituut van Medisch Specialisten; adviseur richtlijnontwikkeling); M. van Leeuwen (NIV; beleid- en projectondersteuner); Ingrid Jazet (NIV; werkgroeplid); Frits Holleman (NIV; werkgroeplid)

Verhinderd R. Posthuma (NVZA); J. v/d Linden (NIV; werkgroeplid); P. Janssen (NHG; werkgroeplid); Titia Vriesendorp (NIV; werkgroeplid)

 

Onderwerpen die tijdens de invitational conference als blinde vlekken of aandachtspunten geïdentificeerd zijn:

 

Organisatie van zorg

 

Reactie werkgroep

Adviezen over door- en terugverwijzen en patiënteducatie/informatie zullen worden opgenomen in de richtlijn (uitgangsvraag R1 en R7 in het definitieve raamwerk [= modules Doorverwijs- en terugverwijsbeleid en Patiënteneducatie, zelfmanagement en leefstijl, in de conceptrichtlijn); uitgangsvragen zijn afgestemd met het NHG, het NHG is vertegenwoordigd in de werkgroep; er wordt aandacht besteed aan implementatie (problemen en oplossingen).

 

 

Reactie werkgroep

Er zal aandacht worden besteed aan het patiëntenperspectief, met onder andere aandacht voor kwetsbare patiënten (kwetsbare ouderen, comorbiditeit, multimorbiditeit); zie uitgangsvraag R6 en R7 in het definitieve raamwerk [= module Patiënteneducatie, zelfmanagement en leefstijl, in conceptrichtlijn]; een professioneel patiëntvertegenwoordiger (DVN) neemt deel aan de werkgroep; er wordt aansluiting gezocht bij bestaande richtlijnen (onder andere NVOG).

 

 

Reactie werkgroep

Workup en geïntegreerd beleid (inclusief voeding en lifestyle) komen aan bod in uitgangsvragen R2 en R6 (zie definitief raamwerk [= modules onder ‘Randvoorwaarden’ in de conceptrichtlijn); de Nederlandse Vereniging van Diëtisten is vertegenwoordigd in de werkgroep.

 

Medicamenteuze behandeling (nieuwe middelen, insuline)

 

Reactie werkgroep

De farmacotherapie en nieuwe middelen staan centraal en zal systematisch worden geanalyseerd waarbij de GRADE-methodiek wordt gevolgd met expliciete aandacht voor benefits en harms (inclusief bijwerkingen); er wordt een modulaire richtlijn opgeleverd die in de Richtlijnendatabase zal worden opgenomen, geschikt voor regelmatige (modulaire) update.

 

Patiënten perspectief (inclusief therapietrouw, informatievoorziening en voorlichting, bijzondere groepen)

 

Reactie werkgroep

Er wordt patiënteninformatie ontwikkeld; een professioneel patiëntvertegenwoordiger (DVN) maakt deel uit van de werkgroep; bij het benoemen en prioriteren van uitkomstmaten wordt het patiëntperspectief meegenomen; er is aandacht voor organisatie van zorg (onder andere uitgangsvraag R6 [= modules onder Randvoorwaarden in de conceptrichtlijn]).

 

Proces en samenstelling werkgroep:

 

Reactie werkgroep

Een vertegenwoordiger van de KNMP neemt inmiddels deel aan de werkgroep.

 

Aansluiting bij parallelle initiatieven

 

Reactie werkgroep

De richtlijncommissie en de Ronde Tafel diabeteszorg houden elkaar op de hoogte van de ontwikkelingen/voortgang maar om de onafhankelijkheid van de richtlijnontwikkeling zoveel mogelijk te waarborgen zal er over en weer geen aanwezigheid zijn bij elkaars bijeenkomsten. Wel is er nauw overleg met de NHG-commissie (update van de NHG-standaard); NHG en NIV zijn vertegenwoordigd in de richtlijnwerkgroep en NHG-commissie, uitgangsvragen en werkwijze/methodiek worden afgestemd en waar mogelijk wordt er samengewerkt.

 

Prioritering: op basis van een snelle inventarisatie bij de aanwezigen, bovenstaande discussies en de lijst knelpunten uit het conceptraamwerk

 

Reactie werkgroep

Knelpunten en prioritering zijn verwerkt in de definitieve uitgangsvragen (zie definitief raamwerk).

 

Vervolgprocedure

Alle aanwezigen bij de invitational conference en overige deelnemers aan de knelpuntanalyse ontvangen het definitieve raamwerk en een korte motivatie voor de door de werkgroep gemaakte keuzes (: het huidige document).

 

Als de conceptrichtlijn gereed is zal deze ter commentaar aan alle genodigden voor de invitational conference worden verstuurd. Binnengekomen commentaar wordt besproken in de werkgroep en van een reactie voorzien (commentaartabel met reactie werkgroep), en verwerkt in een voor autorisatie geschikte richtlijn. Commentaartabel en definitieve richtlijn worden vervolgens ter autorisatie aangeboden aan de wetenschappelijke verenigingen die deel uit maken van de werkgroep. Andere deelnemende partijen krijgen de richtlijn ter informatie, bestuurlijke goedkeuring of autorisatie (procedures hiervoor verschillen per organisatie).