Kennislacunes

Tijdens de ontwikkeling van de richtlijn lokale anesthesie in de oogheelkunde is systematisch gezocht naar onderzoeksresultaten om de uitgangsvragen te beantwoorden. Een deel (of een onderdeel) van de uitgangsvragen is met het resultaat van deze zoekacties te beantwoorden, een groot deel echter niet. Door gebruik te maken van de evidence-based methodiek (EBRO) is duidelijk geworden dat bewaking bij oogheelkundige operaties onder lokale anesthesie één grote kennislacune is. Er is zonder meer behoefte aan een studie naar de zin van anesthesiologische bewaking bij lokale anesthesie in de oogheelkunde.

 

Ook zou het interessant zijn om vanuit de verschillende subspecialismen beargumenteerde keuzes te vernemen van anesthesietechnieken bij verschillende ingrepen.

 

De werkgroep is van mening dat (vervolg)onderzoek wenselijk is, om in de toekomst een meer duidelijk onderbouwd antwoord te kunnen geven op vragen uit de praktijk.

 

De werkgroep heeft de volgende lacunes in kennis geprioriteerd, waarvoor nader onderzoek het meest dringend is:

  1. De kosteneffectiviteit van anesthesiologische bewaking bij patiënten die een oogheelkundige ingrepen ondergaan onder lokale anesthesie
    1. Subvraag: stratificatie naar patiëntkarakteristieken (ASA-klasse)
  2. Het risico op complicaties per type anesthesie

 

Kosteneffectiviteit van bewaking en risicostratificatie

Omwille van de veiligheid van de patiënt kan anesthesiologische bewaking mogelijk de veiligheid van patiënten die een oogheelkundige ingrepen ondergaan onder lokale anesthesie vergroten. Echter, gezien het hoge volume oogheelkundige ingrepen die onder lokale anesthesie en de zeer minimale incidentie van complicaties zal moeten worden uitgezocht voor welke patiënten deze bewaking doelmatig kan worden ingezet. Beantwoording van deze lacune draagt bij aan de veiligheid (kwaliteit) van zorg en helpt de kosten van de zorg beheersbaar te houden. Stratificatie van de resultaten is daarbij essentieel.

 

Incidentie van complicatie

Het is wenselijk dat per type anesthesie het risico op complicaties in kaart wordt gebracht zodat hier in de toekomst op geanticipeerd kan worden zodat evt complicaties voorkomen kunnen worden.