Indicatoren

Inleiding

De richtlijnwerkgroep beveelt de bij de richtlijn betrokken wetenschappelijke verenigingen (Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie, Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, Nederlandse Vereniging voor Urologie, Nederlandse Vereniging voor Radiologie, Nederlandse Vereniging voor Hyperbare Geneeskunde, Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland Wondexpertise) aan om een structuurindicator te gebruiken om de multidisciplinaire zorg rondom patiënten met necrotiserende wekedeleninfecties te verbeteren.

 

De richtlijnwerkgroep verwacht dat de wetenschappelijke verenigingen met de registratie van deze indicator een stimulans kunnen geven aan het professioneel handelen, om zo te komen tot steeds betere zorg voor patiënten met NWDI. De indicator is bedoeld voor intern gebruik en zou in de toekomst geïntegreerd kunnen worden in de kwaliteitsvisitaties.

 

De indicator en bijbehorende data zijn niet geschikt voor gebruik door externe partijen, zoals zorgverzekeraars en patiëntenverenigingen. Wel kunnen de betrokken wetenschappelijke verenigingen besluiten om de indicator aan te bieden voor extern gebruik nadat deze enkele jaren intern getoetst zijn volgens de vigerende afspraken.

 

Toelichting

1. Achtergrond en variatie in zorg

Doel van deze indicator is tijdig de juiste zorg te leveren aan patiënten met NWDI. NWDI moet zo snel mogelijk behandeld worden (Garssen, 2010; Zacharias, 2010). Indien binnen een ziekenhuis de juiste zorg niet geleverd kan worden, kan de patiënt doorverwezen worden naar een centrum waar de middelen of expertise wel aanwezig zijn. Wanneer afspraken (verwijzing van patiënten met NWDI en/of verwijziging van complexe patiënten) vastliggen in een protocol kan er snel gehandeld worden. Dit komt ten goede aan het behandelproces van de patiënt. Expertisecentra dienen een multidisciplinair zorgproces gereed te hebben zodat patiënten de meest optimale zorg kunnen krijgen.

 

2. Definities

Complexe patiënten: wanneer de aangedane regio een complex gebied omvat (hoofd/hals, genitaal of handen, voeten) en bij grote defecten (meer dan 10% van het totale lichaamsoppervlak is aangedaan). Deze definitie is opgesteld naar analogie van de Richtlijn eerste opvang van brandwondpatiënten (Brandwondenzorg Nederland, 2015).

 

3. Registreerbaarheid

De werkgroep is van mening dat deze structuurindicator een betrouwbaar beeld geeft van de implementatie van de richtlijn, ofwel: of er op lokaal niveau daadwerkelijk is nagedacht over een juiste en tijdige behandeling van patiënten met NWDI en afspraken zijn vastgelegd.

 

De gegevens voor de structuurindicator zijn gemakkelijk na te gaan. De werkgroep is van mening dat de tijdsinvestering voor het verkrijgen van de gegevens opweegt tegen de waarde van de indicator.

 

1. Aanwezigheid van een MDO

Operationalisatie

Is er MDO aanwezig voor patiënten met een necrotiserende wekedeleninfectie waarin ten minste de volgende specialisten betrokken worden:

Teller

Niet van toepassing.

Noemer

Niet van toepassing.

Type indicator

Structuurindicator.

In- en exclusiecriteria

Inclusiecriteria:

  • Ziekenhuizen die patiënten met NWDI behandelen.
  • Ziekenhuizen die complexe patiënten met NWDI behandelen.

 

Exclusiecriteria:

  • Ziekenhuizen die patiënten met NWDI behandelen in de opvangfase (fase tussen diagnosticering en transport naar expertisecentrum).

Kwaliteitsdomein

  • Veiligheid: het vermijden van veiligheidsrisico’s en fouten die schade kunnen toebrengen aan patiënten en medewerkers.
  • Effectiviteit: het leveren van nauwkeurige en juiste zorg gebaseerd op wetenschappelijke kennis.

Meetfrequentie

Jaarlijks.

Verslagjaar

De gegevens worden opgevraagd over een bepaald verslagjaar. Het verslagjaar is het jaar waarover het ziekenhuis gegevens rapporteert.

Rapportagefrequentie

Eén keer per jaar.

 

4. Mogelijke verstorende factoren

Niet aanwezig.

 

5. Mogelijke ongewenste effecten

Niet aanwezig.

 

Literatuur

Garssen FP, Goslings JC, Bouman CSC, et al. Necrotiserende wekedeleninfecties. Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A6031.

Brandwondenzorg Nederland. Richtlijn eerste opvang van brandwondpatiënten in de acute fase (1ste 24 uur) van verbranding en verwijzing naar een brandwondencentrum. Beverwijk; 2015.

Zacharias N, Velmahos GC, Salama A, et al. Diagnosis of necrotizing soft tissue infections by computed tomography. Arch Surg. 2010;145(5):452-5.