Indicatoren

Inleiding

In de gezondheidszorg zijn kwaliteit en transparantie belangrijke onderwerpen. Dit is terug te zien in de ontwikkeling van richtlijnen voor medisch handelen en indicatoren om dit handelen te kunnen meten. Deze indicatoren zijn in opdracht van de VKGN opgesteld bij de richtlijn genetische diagnostiek bij echoafwijkingen. Het is aan de VKGN, conform de hieromtrent geldende afspraken, te bepalen of, en welke indicatoren een plaats moeten krijgen in de te registreren indicatoren. Vooralsnog heeft de werkgroep één indicator ontwikkeld. Naar aanleiding van de resultaten van de commentaarfase zal de werkgroep overwegen nog extra indicatoren te ontwikkelen.

 

Doel van de indicator

Het doel van deze indicator is een stimulans te geven aan professioneel handelen in de zorg voor.

 

 

Indicator

Type

1

DNA-diagnostiek naar Noonan-syndroom in de zwangerschap

Procesindicator

 

DNA-diagnostiek naar Noonan-syndroom in de zwangerschap

Operationalisatie

Het percentage zwangere vrouwen dat kiest voor prenatale diagnostiek naar Noonan-syndroom op de polikliniek Klinische Genetica vanwege de primaire verwijsindicatie verdenking Noonan-syndroom bij de foetus.

Teller

Het aantal zwangere vrouwen dat is gezien op de polikliniek Klinische Genetica vanwege de primaire verwijsindicatie verdenking Noonan-syndroom bij de foetus waarbij de diagnose prenataal gesteld is.

Noemer

Het aantal zwangere vrouwen dat is gezien op de polikliniek Klinische Genetica vanwege de primaire verwijsindicatie verdenking Noonan-syndroom bij de foetus waarbij de diagnose prenataal vermoed is.

Type indicator

Procesindicator

In- & Exclusiecriteria

Inclusiecriteria

Zwangere vrouwen met een foetus met een verdikte nekplooi én één van de in de lijst beschreven echoscopische afwijkingen.

Exclusiecriteria

Zwangere vrouwen met een foetus met een verdikte nekplooi

Zwangere vrouwen met een foetus met een verdikte nekplooi én één van de in de lijst beschreven echoscopische afwijkingen., die afzien van prenatale diagnostiek naar Noonan-syndroom.

Kwaliteitsdomeinen

Effectiviteit

Meetfrequentie

Continue verzameling

Verslagjaar

2018?

Rapportagefrequentie

Jaarlijks

 

Toelichting

Achtergrond en variatie in zorg: Een verdikte nekplooi én één van de in de lijst beschreven echoscopische afwijkingen bij de foetus brengt een kans op Noonan-syndroom met zich mee. Er is geen literatuur dat een geïsoleerde verdikte nekplooi een verhoogde kans op Noonan-syndroom met zich mee brengt.

 

Doel: Het stimuleren van het bieden van handelingsopties aan zwangere vrouwen met een foetus met een verdikte nekplooi én één van de in de lijst beschreven echoscopische afwijkingen.

Setting: Alle poliklinieken klinische genetica waar prenatale counselingen worden verricht (inclusief buitenpoli’s).