Kennishiaten

Uitgangsvraag

Wat weten we over het detecteren van distress en zorgbehoefte in de 1e lijn?

 

Er is vanuit de literatuur zeer weinig bekend over het systematisch signaleren van klachten/detecteren behoefte psychosociale zorg bij volwassen mensen met kanker in de 1e lijn. Nader onderzoek hiernaar is dringend nodig. De verwachting is dat de zorg in de 1e lijn doelmatiger en doeltreffender is dan in de 2e lijn. Hier moet nader onderzoek naar verricht worden om dit te kunnen bevestigen.

 

Uitgangsvraag

Wat is het effect van het detecteren van distress en zorgbehoefte bij volwassenen met kanker?

 

Het aantal studies dat antwoord geeft op de uitgangsvraag is beperkt. Meer studies en studies van hogere kwaliteit zijn nodig om evidentie op te bouwen over de meerwaarde van het routinematig gebruik in de kliniek en huisartsenpraktijk van een proces van Detecteren behoefte zorg voor zowel de patiënt als de uitvoerende zorgverlener, en over kosteneffectiviteit.

Daarbij moet gedacht worden aan

Uitgangsvraag

Op welke meetmomenten in het patiëntentraject dient het instrument te worden ingezet om tijdig distress en zorgbehoefte te kunnen vaststellen?

 

Helaas missen we nog voldoende gegevens over de beste momenten en frequentie van het detecteren van distress en zorgbehoefte en over welke professional het meest aangewezen is om te zorgen voor de uitvoering van regelmatige screening/signalering. Nader onderzoek is nodig m.b.t. deze twee onderwerpen.