Indicatoren

Inleiding

In de gezondheidszorg 2016 zijn kwaliteit en transparantie belangrijke onderwerpen. Dit is terug te zien in de ontwikkeling van richtlijnen voor medisch handelen en indicatoren om het handelen te kunnen meten. Deze indicator is in opdracht van de NVvH opgesteld bij de richtlijn Rectum Prolaps.

 

Er werd één indicator opgesteld: opzetten van een multidisciplinair overleg (MDO) (structuur-indicator)

 

Tabel 1 Factsheet Multidisciplinaire bespreking

Multidisciplinaire bespreking

Operationalisatie

Is er een structureel MDO gepland om patiënten met een interne/externe rectum prolaps gezamenlijk te bespreken? Zie definties voor de specifieke patiëntengroepen.

Type indicator

Structuur

Teller

Aanwezigheid van een structureel gepland MDO zoals geformuleerd in deze richtlijn waarin patiënten met een interne of externe rectum prolaps worden besproken

Noemer

Niet van toepassing bij structuurindicator

In- en exclusiecriteria

Inclusie: ziekenhuizen waar patiënten met rectum prolaps worden behandeld

Kwaliteitsdomein

De indicator heeft betrekking op de volgende kwaliteitsdomeinen:

a)       Veiligheid: het vermijden van veiligheidsrisico’s en fouten die schade kunnen toebrengen aan patiënten en medewerkers.

b)       Effectiviteit: het leveren van nauwkeurige en juiste zorg gebaseerd op beschikbare wetenschappelijke kennis en consensus op basis van expertise.

c)        Patiëntgerichtheid: het respecteren van de unieke noden, wensen en waarden van patiënten.

d)       Tijdigheid: het leveren van zorg op de juiste tijd, verhinderen van wachttijden voor patiënten en medewerkers, maar ook voorkomen dat er overhaaste beslissingen tot operatie worden genomen.

e)       Doelmatigheid: het vermijden van zorg die niet bijdraagt aan de vraagstelling van de patiënt en die niet redelijkerwijs kosteneffectief is, vermijden van verspilling.

Meetfrequentie

De gegevens voor deze indicator worden jaarlijks gemeten.

Verslagjaar

De gegevens worden opgevraagd over een bepaald verslagjaar. Het verslagjaar is het jaar waarover het ziekenhuis gegevens rapporteert.

Rapportagefrequentie

Eén keer per jaar.

 

Toelichting

Achtergrond en variatie in zorg

Patiënten met rectum prolaps met complexe problematiek en/of relatieve contra-indicaties (module 2b) zijn gebaat bij een multidisciplinaire aanpak, waarin de expertise van meerdere zorgverleners wordt meegewogen in het opstellen van een behandelplan. Het doel is om de relatieve contra-indicaties en complexe problematiek van patiënten te bespreken en te bepalen of de patiënt in aanmerking komt voor een operatieve ingreep.

 

Deze indicator is bedoeld om inzage te krijgen in de implementatie van deze richtlijn, waarin opzetten van een multidisciplinair overleg voor het behandelen van patiënten met rectum prolaps van grote betekenis is om de kwaliteit van zorg te verhogen.

 

Definities

Multidisciplinair team: bij voorkeur bestaande uit een chirurg, (uro)gynaecoloog, bekkenfysiotherapeut en radioloog, eventueel aangevuld met een MDL-arts, psycholoog/psychiater, continentie verpleegkundige, seksuoloog en/of een andere betrokken behandelaar afhankelijk van de lokale situatie in het desbetreffende ziekenhuis.

Multidisciplinair overleg (MDO): structureel gepland overleg met het multidisciplinaire team waarin in ieder geval complexe patiënten en patiënten met een relatieve contra-indicatie worden besproken.

 

Registreerbaarheid

De registratielast is aanvaardbaar.

 

Mogelijke verstorende factoren

Er is geen sprake van mogelijke verstorende factoren.

 

Mogelijke ongewenste effecten

Geen ongewenste effecten verwacht.